Начало » Новини » Коментари
15.12.2020 г.

Още през април-май 2021 г. ще има прием по мерките за инвестиции във ферми и преработвателни предприятия, обещава Грудев

Важно за инвеститорите
Още през април-май 2021 г. ще има прием по мерките за инвестиции във ферми и преработвателни предприятия, обещава Грудев

sinor

Най-късно през април-май следващата година фонд „Земеделие” ще отвори два нови приема по частните инвестиционни мерки от Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г. Това съобщи изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Васил Грудев в интервю за „Дарик” радио, представяйки политиките на агроминистерството в подкрепа на бизнеса след Ковид кризата.

Шефът не обясни какъв допълнителен бюджет ще бъде използван за тези важни приеми, но посочи, че България подобно на останалите държави членки в ЕС ще разчитат на извънредните средства, гласувани за земеделието за преходния период до 2023 година.

Грудев за директните плащания

Заради Ковид карантината и затварянето на пазарите най-големият проблем за бизнеса е да обслужва заемите си и да изпълнява проектите, одобрени досега от фонда, посочи още Грудев. Само през тази година при 60% от проектите, които са в процес на изпълнение, фермери, общини и други кандидати за субсидии са поискали отсрочки в договорите за 6 и повече месеца. При един от последните анализи на министерството и фонда се установи, че маса проекти отпадат още при оценките. Как ще се процедира при новите приеми, все още липсва яснота. Това, което е сигурно, обаче е, че при подмярка 4,2 за инвестиции в преработка остатъчният бюджет надхърля 20 милиона лева, който би могъл да се използва през следващата година.

Остатъчни бюджети и изпълнение на ПРСР към 30 ноември 2020 г.

Инвестициите в комбайни, трактори и друг вид оборудване на всички земеделски стопанства остават най-търсените от бизнеса в страната. Според последните анализи на министерството и фонда липсва остатъчен бюджет по подмярка 4,1 за инвестиции в растениевъдните и животновъдни ферми. Тези данни обаче са предварителни, тъй като тази година имаше прием за инвестиции за подобряване на биосигурността на животновъдните ферми и не е ясно след оценката дали бюджетът напълно ще бъде усвоен.

Ще припомним, че при първите два приема по 4,1 през 2015 и 2016 година заделеният бюджет беше в размер на 413 851 200 евро, а досега платената субсидия надхвърля 235, 8 милиона лева.

При положение, че депозираните проекти бяха с искана субсидия, която надхвърля 1,3 милиарда евро, да се надяваме, че пролетта на 2021 г. новият бюджет по тази мярка бъде в размер поне на 200 - 300 милиона евро.

Още през април-май 2021 г. ще има прием по мерките за инвестиции във ферми и преработвателни предприятия, обещава Грудев
28035
 

Последни материали
Виж
На заседанието си на 24 април
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Само за лозаро-винарския сектор и една интервенция за животновъдство
Графикът за приемите по Стратегическия план за 2024 г. се пуска с огромно закъснение
Изпълнение на ПРСР
Следващи приеми за къщи за гости категорично няма да има
Важно за фермера
Танева: Следващите приеми по селската програма ще бъдат с променени тавани и съфинансиране от страна на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини