Начало » Новини » Коментари
11.12.2020 г.

Нито един зъболекар, автомонтьор или фризьор не започна бизнес в селата

Мониторингов комитет на ПРСР
Нито един зъболекар, автомонтьор или фризьор не започна бизнес в селата

Да заложиш преди седем години цели 68 милиона евро за подпомагане на занаятчии, зъболекари, автомонтьори или друг вид неземеделски дейности в селата и да одобриш проекти само за 15 420 649 евро, като липсва дори един подаден проект в сферата на услугите, си е направо провал за Програмата за развитие на селските райони, която по график приключва в края на тази година.

Отчетът за това неизпълнение ще бъде обсъждан на последния мониторингов комитет на ПРСР на 22 декември, но там администрацията едва ли би се спряла на причините, поради които липсва желание (или по-скоро невъзможност) за друг бизнес извън земеделието да намери почва в българските села. И защо, след като очевидно процедурите за кандидатстване бяха тежки, администрацията не намери сила поне отчасти да облекчи кандидатстването.

Ето и тъжната статистика, която показва как са протекли приемите при единствената процедура по подмярка 6.4.1. „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”, разкрита през 2018 година.

Подадените заявления тогава са били 286 с искана субсидия в размер на 65 895 970 евро. След оценката на тези проекти обаче администрацията е допуснала едва 108 предложения с катастрофално орязване на одобрената субсидия – едва за 15 420 649 евро, или пет пъти по-малко.

Как вървеше оценката

В какви поднаправленията кандидатите са се опитали да получат някаква помощ. В направлението за производство, където имаше две възможности – да кандидатстват микропредприятия или земеделски производители, които ще правят фирма, несвръзана със земеделието, заделеният бюджет е бил 30 млн. евро, от които 18 млн. – за микропредприятия и 12 млн. – за фермери.

При микропредприятията продадените заявления са били 114 с искана безвъзмездна помощ от 23 363 713 евро. Одобрени са били само 94 проекта със забележете – субсидия за 13 336 901 евро.

Фермерите, дръзнали да правят и фирми за неземеделски дейности,  са били едва 13 души със заявена субсидия от 3 782 188 евро. Сключените договори са 12 договора, а одобрената субисидия отново е орязана значително - до 1 975 370 евро.

Никой не се е наел да прави фирма в сферата на услугите, където са били предвидени да се усвоят цели 35 млн. евро, но без един кандидат.

При занаятите, където прогнозният бюджет е бил за 3 млн. евро, са кандидатствали само с 2 проекта, а одобрената помощ е била за 108 378 евро. Тук трябва да отбележим, че исканата субисдия от страна на кандидатите е достигнала цели 2 884 012 евро, но очевидно, че тези разходи не са били одобрени.

И така администрацията е спестила от тази очевидно необмислена мярка 52 579 351 евро, за които не се казва къще ще се пренасочват.

Ще припомним, че в първия дневен ред на Комитета па наблюдение на ПРСРкойто администрацията беше предоставил на браншовите организации, пишеше, че се предвиждаше прехвърляне на следните средства от подмярка 6.4.1 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“. А именно, че „към 1 ноември 2020 г. 68 млн. евро от индикативния бюджет на подмярката е ангажиран в приеми, като неизползвани към момента са 9,8 млн. евро, заедно с които е наличен  остатък за прехвърляне към други мерки/подмерки в размер на над 29 млн. евро публични средства”. Защо на страница 31 в сега представените документи е дадена информацията, че от 68-те милиона ще бъдат усвоена само малко над 15,5 млн. евро, така че остават цели 52,5 млн. евро, очевидно трябва да отговорят авторите на този документ.

Нито един зъболекар, автомонтьор или фризьор не започна бизнес в селата
17793
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Подадените проекти за млади фермери не надхвърлят бюджета от 15,5 млн. евро
Фонд „Земеделие”
Административно са одобрени само 23 от предвидените 68 проекта по подмярката за неземеделски дейности
Оценка след приема
Половината от бюджета за неземеделски дейности остава неусвоен
Фонд „Земеделие”
Одобрени са 121 проекта за неземеделски дейности със субсидия за 34 млн. лв.
След оценката
За неземеделски дейности са одобрени 122 и отпаднали 60 проекта
Те трябва да преминатоще 4 оценки за окончателно одобрение
Финансират проектите с поне 40 точки при инвестициите в неземеделски дейности
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини