Начало » Новини » Света
10.12.2020 г.

Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа

От 14 декември неясно докога
Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа

За да бъде пресечено разпространението на птичия грип във Великобритания, от 14 декември всички домашни птици трябва да бъдат отглеждани само в затворени помещения без допускане на открито, решиха главните ветеринарни лекари на Авглия, Шотландия и Уелс след поредица от случаи на заразяване в птицеферми в страната, съобщи „Би Би Си”. „Независимо от това дали фермерите отглеждат няколко птици или няколко хиляди, от 14 декември всички ще бъдат законово задължени да държат птиците си в помещения или да предприемат съответните мерки, за да бъдат отделени от дивите. Не взехме лесно това решение, но това е най-добрият начин да защитим живинките от тази много заразна болест”, се посочва в официално изявление на главните лекари.

Домашните птици, изброени в заповедта, са кокошки, пуйки, гъски, гълъби (отглеждани за месо), яребици, пъдпъдъци, токачки и фазани.

Ейми Махони, главен съветник за птицевъдството в британския Национален фермерски съюз, кмята, че новите правила са „поредната логична стъпка”. „Тези нови мерки означават, че всеки птицевъд, независимо дали е с една кокошка в градината или е голяма фирма, трябва да държи птиците си в помещение и аз призовавам всички, които се занимават с птицевъдство, да възприемат сериозно тези мерки”, изтъква тя.

Засега не е посочена дата, на която взетите мерки ще бъдат отменени, но властите в страната уверяват, че те ще бъдат преразглеждани постоянно.

В навечерието на Коледа подобни новини обикновено предизвикват сериозни притеснения у птицевъдите. От министерството на околната среда, храните и развитието на селските райони на Великобритания обаче уверяват, че птичите продукти, включително яйцата, са безопасни за употреба. Рискът хора да се разболеят от птичи грип е доста нисък и не би трябвало да се отрази върху потреблението на птичи продукти, смятат властите.

Птичият грип се проявява под множество щамове, като повечето от тях или не въздействат на хората, или е трудно дза бъдат прихванати и разпространени, а смъртните случаи са изключително малко. Актуалният за Великобритания и Европа в момента щам H5N8 е изключително заразен за домашните птици, но досега не е регистрирано заразяване на хора с него.

Великобритания, която през юни тази година си върна статута на изчистена от птичия грип, регистрира първото огнище във ферма с 480 домашни птици в графство Кент на 2 ноември, а същия ден бе обявено и второ във ферма с 13 хил. кокошки-носачки в графство Чешър. Третото огнище бе регистрирано на 10 ноември във ферма за отглеждани за месо пилета в графство Херефърдшър, без да се уточвява броят на унищожените птици. Поради тази причина ден по-късно бе обявено, че предпазната зона за птичия грип се разпространява върху цялата територия на Англия. На отглеждащите над 500 птици бе наредено да ограничат достъпа на хора, които не са необходими за дейността на фермите, работещите бяха задължени да сменят облеклото и обувките си при влизане в помещенията, в които се отглеждат птиците, а превозните средства трябваше да бъдат почиствани и дезинфекцирани редовно. Отглеждащите птици в личните си стопанства бяха призовани да засилят мерките за биосигурност.

На 20 ноември обаче птичи грип бе открит в отглеждани диви птици в графство Глостършър, а на 22 ноември – в помещение с отглеждани диви и домашни птици в Графство Лестършър. Близо седмица по-късно щамът H5N8 бе регистриран във ферма с 10 500 пуйки в графство Северен Йоркшър, а на 3 декември в района бяха открити още 2 огнища в помещения на същата ферма. На следващия ден щамът бе открит във ферма за отглеждане на пуйки в графство Норфък, без да се уточнява броят на унищожените птици. А след установяването на още 2 огнища във ферми с общо 30 хил. пуйки на 5 декември в същото графство здравните власти в страната се видяха принудени да наложат още по-тежките мерки.

Великобритания далеч не е изолирана по отношение на случаите на птичи грип в Западна и Централна Европа от началото на ноември. Първите случаи бяха регистрирани още в края на октомври у диви птици в Нидерландия, а на 29 октомври – и в птицеферма с 35 хил. пилета. На 5 ноември в друга ферма в същия район бе наредено унищожаването на 200 хил. пилета. Отново на 5 ноември бе установено огнище на птичи грип в германската провинция Шлезвиг-Холщайн, а 4 дни по-късно – в малка ферма с 36 пилета отново там. Властите в провинцията още тогава наредиха домашните птици да бъдат държани на закрито. На 16 ноември пак в Германия бе наредено унищожаването на 16 100 пуйки, Холандия обяви ликвидирането на 48 хил. пилета, а Дания – на 25 хил. пилета заради огнища на щама H5N8 на птичи грип. Във Франция първото огнище на птичи грип бе регистрирано на остров Корсика пак на 16 ноември, като бяха ликвидирани около 300 птици, а страната въведе повишено ниво на опсаност от птичи грип и засили мерките за санитарен контрол върху заразената птицеферма, нейните доставчици и клиенти. На 18 ноември в Германия бе установено ново огнище с 4500 пилета, този път в провинция Мекленбург-Горна Померания. Същия ден Швеция съобщи за първо огнище на птичи грип във ферма с 3200 пуйки, след като други 1400 вече бяха загинали от болестта. На 19 ноември във Франция бе регистриран втори случай в магазин за домашни любимци в предградие на Париж. На 25 ноември отново Холандия съобщи за 2 нови огнища във ферми с общо 190 хил. пилета, а съшия ден бе регистриран засега най-близкия до България случай, след като в северна Хърватия бе открит птичи грип във ферма с 4315 птици. Два дни по-късно Белгия обяви ликвидирането на 151 хил. птици във ферма в град Менен, намиращ се близо до границата с Франция. Най-голямото огнище се оказа в Полша, където в една птицеферма само за седмица загинаха 900 хил. пилета. На 4 декември отново в германската провинция Мекленбург-Горна Померания бе установено огнище във ферма с 29 хил. пилета. На 8 декември във ферма с 6000 патици в югозападна Франция бе потвърдено ново огнище на щама H5N8. През тази седмица птичи грип бе регистриран и в домашно стопанство в Украйна.

Европа не е единственият континет, страдащ тежко от птичия грип. В Казахстан унищожените в борбата с разпространението му домашни птици надхвърлят 1,6 млн., а в Япония – 2 млн.

Великобритания затваря всички домашни птици в помещения заради грипа
13255
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Той е десетият на ветровития пост от 2010 година насам
Британският министър на здравеопазването пое земеделското министерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини