Начало » Новини » Света
07.12.2020 г.

Евромисията организира Обсерватория за почвите, която до 2030 г. трябва да гарантира здраве за 75% от площите

Свързано със Зеления пакет
Евромисията организира Обсерватория за почвите, която до 2030 г. трябва да гарантира здраве за 75% от площите

sinor

От 4 декември заработи Обсерваторията на Европейския съюз за почвите. Тя е създадена по инициатива на Еврокомисията - предложената от нея мисия „Хоризонт “ в областта на здравето и храните на почвите. Проектът е озаглавен „Грижата за почвата е грижа за живота“ и чрез създаването на Обсерваторията се залага амбициозната цел „ до 2030 година да се гарантира 75% от почвите да бъдат здрави да са в състояние да осигурят основни екосистемни услуги “, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Инициативата е в съответствие с амбицията на Европейския зелен договор за нулево замърсяване на въздуха, водата и почвата. За да осигури чист въздух, вода и почва, здрави екосистеми и здравословна среда за живот на европейците, ЕС трябва по-добре да предотвратява, отстранява, наблюдава и докладва за замърсяването. Чрез Обсерваторията ще се събират необходимите данни за наблюдение на напредъка към постигането на европейските цели и цели за здравето на почвите, като крайната цел е да се подобри управлението на почвите и да се спре деградацията на почвата.

Програма за опазнаване на почвата

Обсерваторията ще се управлява от Съвместния изследователски център на Комисията (JRC), който има дългогодишен опит в предоставянето на данни и информация за почвите, свързани с политиката, както в европейски, така и в световен мащаб.

Животът на Земята зависи от здравите почви, защото осигуряват здравословна и питателна храна, фибри, енергия и чиста вода. Почвите са важни още за биоразнообразието и регулирането на климата на планетата.

Въз основа на съвместна оценка на борда на мисията и JRC е установено, че над 60% от всички европейски почви са в нездравословно състояние.

Неустойчивите практики за управление на почвите, нарастващият натиск върху населението, промените в моделите на потребление и изменението на климата допринасят за деградацията на почвата.

Веднъж загубена, почвата не може да бъде възстановена в рамките на човешкия живот. Отнемането на 1 см почва може да отнеме стотици години.

Неотложността на ситуацията изисква координирани усилия в държавите-членки на ЕС, областите на политиката и различните заинтересовани страни, за да се обърне настоящата негативна тенденция.

Обсерваторията ще съдържа споделена система за информация за почвите, която се присъединява към текущите дейности на Европейската комисия за наблюдение на почвите като например програмата LUCAS за почвите и нейното свързване с националните системи за мониторинг на почвите в държавите-членки на ЕС.

Необлагодетелстваните райони и землищата, в които фигурират най-слабите почви

Това ще помогне за рационализиране на редовното докладване за състоянието и тенденциите на здравето на почвите в Европа.

Обсерваторията ще бъде домакин на JRC, който има дългогодишен опит в предоставянето на свързани с политиката данни и информация за почвите, както в европейски, така и в световен мащаб.

Обсерваторията също така ще подкрепя дейности за ангажиране на гражданите и ще насърчава почвената грамотност, за да повиши информираността за социалната стойност на почвата.

JRC ще работи в тясно сътрудничество с държавите-членки на ЕС, европейските агенции и съответните международни организации, за да развие полезни взаимодействия, които допълнително укрепват капацитета за наблюдение на почвите в Европа.

Според Мария Габриел , комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта „ Изследванията ще бъдат ключови за преодоляване на пропуските в знанията и за осигуряване на решения на предизвикателството за здравето на почвата. Новата обсерватория на почвите на ЕС ще разшири допълнително съществуващите данни за почвите и усилията за мониторинг. Това е първата практическа стъпка към изпълнението на предложената мисия в областта на здравето и храните на почвата. Убеден съм, че това ще бъде основна стъпка в съвместните ни усилия за спиране и обръщане на деградацията на почвата. ”

Комисарят по земеделие Януш Войчеховски допълни, че здравето на почвите все повече е в центъра на вниманието, подчертавайки значението му за продоволствената сигурност, чистата вода, биологичното разнообразие и за по-добро справяне с изменението на климата. „Изследванията и иновациите ще бъдат от решаващо значение при намирането на решения, които могат да бъдат тествани, възпроизведени и използвани на място."

Евромисията организира Обсерватория за почвите, която до 2030 г. трябва да гарантира здраве за 75% от площите
9329
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Ставката е 104, 56 лв./ха
ДФЗ преведе над 107,6 млн. лева по еко схемата за запазване на почвения потенциал
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Практика
Опознайте механичния състав на почвата, преди да садите!
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Решения на Министерския съвет
Българската позиция пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 18 септември
Еврокомисията предлага Закон за мониторинг на почвите
Годишно от ерозия на почвите в ЕС се губят 50 млрд. евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини