Начало » Пазари » Зърно
03.12.2020 г.

Състоянието на есенниците в Русия е рекордно лошо

Добре са само малко над половината посеви
Състоянието на есенниците в Русия е рекордно лошо

По данни към 25 ноември на 4,28 млн. хектара от засетите с есенници площи в Русия, или 22% от общо засетите през тази есен 19,23 млн. хектара, състоянието на посевите е лошо, като на 2,42 млн. хектара те изобщо не са поникнали, става ясно от данни на Руския хидрометеорологичен център, цитирани от агенция „Интерфакс”. Според генералния директор на компанията „ПроЗерно” Владимир Петриченко това е абсолютен рекорд по този показател.

„22%, а по-точно 22,3% посеви в лошо състояние – това е абсолютен антирекорд. Вярно, това е първичен показател, не абсолютен, но и той е много важен”, смята Петриченко. Той припомни, че от 2002 г., когато е започнало публикуването на данните за състоянието на есенниците в настоящия му вид, към 25 ноември най-лошият показател е бил през 2014 г., когато делът на посевите в лошо състояние и непоникнали е достигал 15,6%, или 2,57 млн. хектара от засети 16,43 млн. хектара. През 2015 г. показателят също е бил висок – 11,1%, а от същия порядък е бил и регистрираният през 2006 г. – 12%. „Във всички останали сезони делът на слабите есенници е бил под 10%. Така че настоящите данни са много сериозни, макар това да не означава, че всичко е загубено”, убеден е експертът.

Той отбеляза, че в Севернокавказкият федерален окръг делът на непоникналите посеви и тези в лошо състояние достига 40%. „Това е лошо, но не е решаващо, те могат да поникнат и впоследствие да се окажат в нормата. Засега обаче това не е факт. Отчасти същото се отнася и за Южния окръг, където делът на тези посеви е 36%. Но щосе отнася до Поволжието и особено за черноземието, тук положението е друго, ако не са поникнали, няма и да поникнат. А в Централния окръг делът на лошите и непоникнали посеви е 17%”, коментира Петриченко.

Според него е неприятно и това, че в добро състояние са едва 51% от есенниците в Русия, тъй като показателят е доста нисък. За сравнение – към 25 ноември 2019 г. в добро състояние са били 78% от есенниците, а към същата дата на 2018 г. – 66%.

 „Това наистина е сериозна неблагоприятна картина за перспективите пред реколтата от 2021 г.”, категоричен е експертът. Дългосрочните прогнози на „ПроЗерно” за догодина предвиждат спад на реколтата. „Всичко върви натам, а и Ел Ниньо може да помогне за това”, твърди той.

Въпреки че част от есенниците в лошо състояние може да достигнат удовлетворително, процентът на загиналите и отписаните ще бъде голям. „Още повече, че до средата на декември се прогнозира студено време със слаби валежи”, добавя Петриченко.

По думите му презасавянето може да помогне, макар и само донякъде. „Пропадналите площи с есенници, разбира се, могат да бъдат презасети, но добивите от есенната пшеница по никакъв начин не могат да се сравняват с тези от пролетната, добивите от есенната са много по-високи. Предполагам също, че при настоящата конюнктура слънчогледът ще бъде презасяван не със зърнени култури, а със слънчоглед и соя. Затова за 2021 г. ние прогнозираме спад на общата реколта от зърно, като въпросът е само в мащаба на този спад”, подчертава той.

Експертът е убеден, че цените на зърното ще се повлияят от данните за състоянието на есенниците. „Подобни новини очевидно повличат след себе си и съответната ценова реакция”, коментира той. По данни на „ПроЗерно” към 27 ноември цената на слънчогледа е 42 575 рубли (466,29 евро по текущия курс – бел. ред.) за тон с ДДС при едва 16 831 рубли през ноември 2019 г. При пшеницата от 3 клас цената е 17 750 рубли (194,4 евро) за тон с ДДС в европейската част на Русия в сравнение с 11 974 рубли през ноември миналата година.  

Състоянието на есенниците в Русия е рекордно лошо
13136
 

Последни материали
Виж
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини