Начало » Новини » Света
03.12.2020 г.

За социално и цифрово село ще отиват 55% от 8-те милиарда евро, с които държавите в ЕС ще разполагат през преходния период

Законодателство
За социално и цифрово село ще отиват 55% от 8-те милиарда евро, с които държавите в ЕС ще разполагат през преходния период

sinor

В края на ноември Съветът на министрите на земеделие на ЕС сключи неофициална сделка с Европейския парламент за начина, по който ще се удължат настоящите правила за прилагане на ОСП в преходния период до края на 2022 г. Това неофициално споразумение е продължение на първоначално предложеното през юни т.г. и фиксира точното как да бъдат разпределени допълнителните 8,07 милиарда евро от Европейския инструмент за възстановяване за европейските фермери, съобщиха от министерството на земеделието.

Според тази неформална сделка средствата за възстановяване през следващите две години ще бъдат разпределени по следния начин. Тридесет процента от 8,07 милиарда евро ще бъдат на разположение през 2021 г., останалите 70% през 2022 г. Възлага се на държавите членки да осигурят около една трета от общия бюджет (37% ) за зелени мерки и мерки за хуманно отношение към животните.

Преходният период

Повече от половината от общия бюджет (55%) се предвидени за мерки за социална и цифрова трансформация. Преговарящите очакват, че тези мерки ще спомогнат за ускоряване на прехода към практики като прецизно и интелигентно земеделие, ще подобрят достъпа до висококачествени информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в селските райони и ще укрепят местните пазари.

Преговарящите се договориха също да удължат с шест месеца прилагането на извънредната временна помощ за земеделските стопани и малките и средни предприятия (МСП), засегнати от кризата с COVID-19. Те също така се споразумяха, че най-отдалечените райони на ЕС и по-малките острови в Егейско море ще продължат да получават през 2021 и 2022 г. същия размер на финансова подкрепа, както е посочено в настоящите правила.

Договореният текст все още трябва да бъде одобрен от Специалната комитет по селско стопанство на Съвета и след това ще бъде внесен за окончателно приемане от Съвета и Европейския парламент възможно най-скоро.

По отношение на срока за извършване на нотификациите за директни плащания за 2021 г. повечето държави членки изразиха предпочитания за  февруари. Точната дата ще се определи в триалога, който не е приключил.

На 25 ноември 2020 г. се проведе видеоконферентно заседание на Работната група по хоризонтални въпроси (Реформа на ОСП), в което взеха участие представили на всички държави членки и Европейската комисия. Основна тема на дискусия беше Зелената архитектура в ОСП и в частност бъдещите еко-схеми. Обсъдени бяха двата метода, които дава проекта на Регламент за Стратегическите планове за формиране на единичното плащане в еко-схемите като надбавка към базовото плащане, което да създаде стимул за земеделските стопани за участие в доброволните еко-схеми. И второ - като стойност, равняваща се на направените разходи или пропуснатите ползи за прилагането на съответната практика, което да компенсира земеделските стопани. При еко-схеми, насочени към определен тип земеползване, е възможно прилагането единствено на компенсаторна стойност на ставката. За да се приложи метода на добавка към основното плащане, изискванията в еко-схемата трябва да са насочени към всички типове земеползване, да не се прави диференциация между отглежданите култури и нивото на единичното плащане да е еднакво за участващите в схемата без диференциация според вида на площта.

За социално и цифрово село ще отиват 55% от 8-те милиарда евро, с които държавите в ЕС ще разполагат през преходния период
8532
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
За преходния период има над 1,5 милиарда лева, от които едва ли ще се усвоят и 50 на сто
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Важно за малките фермери
Бюджетът за местните групи щял да нарасне с 68 млн. лв. през следващите две години
Мониторингов комитет на ПРСР
Мерките по ПРСР с осигурените бюджети за преходния период
Важно е мнението на бранша
Прогнозният бюджет за ПРСР, разпределен по мерки за 2021 и 2022 година
Парите за България
България ще разполага с близо 2,401 млрд. евро в преходния период 2021-2022 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини