Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.11.2020 г.

С новите хибриди на „Синджента“ разчитайте на рекорди при слънчогледа

С новите хибриди на „Синджента“ разчитайте на рекорди при слънчогледа

В поредица от онлайн семинари специалисти от екипа на „Синджента - Експерти в семена“ представят пред фермерите новите предложения на компанията за пролетните култури през новия селскостопански сезон 2020-2021 година. Втората онлайн среща се проведе на 20 ноември на тема „Хибриди за рекорди слънчоглед – Нова генетика от Синджента!”. Продуктовият мениджър развитие на слънчогледовите хибриди за Югоизточна Европа Валентин Паун се фокусира върху основните предложения от портфолиото на компанията за предстоящия сезон и заедно с Явор Бакърджиев, маркетинг мениджър семена маслодайни култури за България и Северна Македония, акцентираха върху предимствата на предлаганите продукти.

Още в самото начало Валентин Паун наблегна върху един от най-високодобивните хибриди на „Синджента” СИ Уанстар CLP, който благодарение на Clearfield® Plus технологията осигурява висока толерантност на посевите срещу мана. „Слънчогледовият хибрид наистина е ЗВЕЗДАТА в портфолиото на Синджента, като търсенето му е изключително голямо на Балканския полуостров”, посочи Паун. Като средно ранен хибрид СИ Уанстар CLP осигурява бърз начален старт на растенията, а другото му безспорно предимство е, че понася и засушаване. И това личи от добивите, получени през 2020 г. на полетата в цялата страна – от Монтанско, където са прибрани по 419 кг от декар, до Старозагорско – с 407 кг от дка. Притежава високо маслено съдържание – 46%, с добра географска адаптивност толерантност на синя китка до раса Е.

Второто ново предложение от Clearfield® Plus хибридите за тази година е СИ Айвъри CLP, който според експертите идеално ще замени добре познатия и предпочитан от българските фермери СИ Бакарди CLP. СИ Айвъри CLP се отличава със здрава и добре разклонена коренова система, което му осигурява издръжливост при безводие. Заради здравината на стълбата този хибрид слънчогледът не поляга. Освен това е изключително толерантен на листни болести и мана. Притежава изключително висока масленост. А добивите от този хибрид през 2020 г. се движат между 384 кг от дка в Южна България до 446 кг/дка – в Северна България.

Третото предложение от високата генетика на Clearfield® Plus хибридите е на средно ранния слънчоглед NX 82212 CLP, гарантиращ изключителна сигурност при климатични стресове. Този хибрид се справя отлично с икономически важните болести, нападащи слънчогледа, както и срещу синя китка. Изключително адаптивен хибрид за всякакви климатични условия, който тази година в Североизточна България е постигнал невероятни резултати. Добивите от декар в Търговищко например са достигнали 473 кг от дка, 405 кг/дка – в Свищовско, 291 кг/дка – в Пловдивско и 365 кг/дка – в Раднево.

Представяйки продуктите на „Синджента” в ЕКСПРЕС™-сегмента, експертите подробно разясниха предимствата на трите хибрида Сумико HTS, Суоми HTS и Субаро HTS, които са се представили изключително добре тази година на българските полета.

Ранният хибрид Сумико HTS е оптимизиран за хербицида Флуенсна Синджента и Експрес на ФМС. Този слънчоглед е нисък, което го прави устойчив на полягане. Хибридът Субаро HTS пък е оптимизиран за хербициди Флуенстм на Синджента и Експрестм на ФМС. Предимствата и на двата хибрида са във високата толерантност срещу болести, като тази година те са представили блестящо при жътвата, посочиха експертите по време на семинара.

Валентин Паун подчерта, че специално за Румъния през тази година Синджента е излязла на лидерска позиция при слънчогледовите хибриди. Очакванията му са догодина качествата на новата генетика на компанията бъдат оценени и от българските производители. Добивите и от двата хибрида са изключително добри независимо от засушаването. Представителите на „Синджента” от цялата страна посочиха, че в Южна България максималните добиви при Субаро HTS са достигнали 389 кг от дка, а в Северна – 478 кг/ка в Монтанско.

В края на дискусията основните въпроси от страна на фермерите бяха чисто практични и се отнасяха до гъстотата на посева и нормите на торене, които стопаните са прилагали за постигане но високата добивност. Експертите отговориха подробно, като подчертаха, че и по отношение на сеитбената норма и подхранването стопаните трябва да се съобразяват с терена и състоянието на почвите, защото всеки случай е индивидуален. Именно затова и Явор Бакърджиев посъветва стопаните да се допитват до представителите на „Синджента” в региона.

По отношение на гаранциите за качеството Валентин Паун подробно обясни, че политиката на „Синджента” при създаването на да даден продукт е се направи максимално повече анализи, преди окончателната му поява на пазара, защото се държи на генетичната чистота на хибридите. Дори формата на семената е създадена по начин, който максимално бързо да улесни сеитбата, посочи още експертът.

С новите хибриди на „Синджента“ разчитайте на рекорди при слънчогледа
10730
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Далновидното решение за първо третиране в житни култури
Иновативни сортове от Синджента обещават успешна реколта в зеленчукопроизводството през 2024 г.
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини