Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.11.2020 г.

Боровинката може да бъде успешен семеен бизнес

Насърчения за инвеститорите
Боровинката може да бъде успешен семеен бизнес

sinor

Условията в нашата страна са отлични за отглеждане на култивирана боровинка, но все още е слабо застъпено. Доскоро пазарът се насищаше предимно от диворастящи, но поради високото търсене започва да прохожда и отглеждането в сравнително малки ферми. Масивите достигат едва 300 декара на фона на световните тенденции.

Отглеждането на култивирани боровинки стана възможно благодарение на селекционерската работа, извършена от американския учен Ковил през 1908 г. Процесът на култивиране му отнема няколко години и се базира на диворастящи видове. Ковил и колегите му изучават пълния жизнен цикъл на растенията – от засаждане до плододаване и създават две разновидности (Брукс и Ръсел). По-късно на тази основа са селекционирани много разновидности, разделени в две основни групи – за директна консумация и за консервната промишленост, като първите запазват дълго вкусовите си качества и търговски вид.

Най-големите производители на този прекрасен плод са САЩ и Канада (около 80% от световното производство), но към износителите се присъедининяват Чили, Перу и Испания.

Необходими инвестиции

Отглеждането на боровинки е свързано със сравнително по-висока инвестиция 2300-2500 лв на дка, но има сравнително висока възвръщаемост, защото растенията започват да плододават още на втората година, а след петата добивите  достигат до 1500 кг от декар. Това ги нарежда сред най-печелившите култури днес.

Условия за отглеждане на боровинки

За получаване на високи добиви и качествена реколта е важно да се знаят няколко основни изисквания:

1. Засаждането на храстите става през есента и пролетта, като посадъчният материал за промишлено отглеждане трябва да бъде поне 2 или 3 годишен. Посадъчните ями се правят дълбоки  35-40 см и диаметър – 70-80 см. Изборът на сортове зависи от много фактори и трябва да бъде съобразен с тях.

Площите в Полша растат

2. Боровинката се развива добре на леки торфени почви с кисела реакция – рН 4,0-5,0 и високо съдържание на хумус (около10%). Дори на кисели торфени почви е необходимо да се внася допълнително киселина – ябълчена, лимонена или др.

3. Засаждане на проветриви и добре огрявани от слънцето места. На сянка се развива добре, но не плододава достатъчно, а плодовете остават по-дребни и кисели.

4. Американската боровинка има сравнително плитка коренова система ( около 25 см дълбочина) и водата е много важен фактор при отглеждането и. Редовното поливане е задължително, но не трябва да се забравя, че заблатяването може да доведе до загиване на растенията. За съхраняване на влагата в горещите месеци е полезно  мулчирането със слама или друг материал. Желателно е да се полива сутрин и след залез. Недостатъчната влажност води до намаляване на реколтата или изсъхване на насажденията.

5. Разстоянието на засаждане трябва да бъде 3 метра между редовете и 1-1,5 м между растенията в зависимост от сорта.

6. Правилното подхранване изисква стопаните да са запознати с качествата на почвата, както и с признаците за недостиг или излишък на хранителни вещества. Необходимо е да се упражнява постоянен контрол върху съдържанието на азот, фосфор и калий. Боровинката не обича оборски тор и хумус. След края на вегетацията се тори с бавно отдаващи многокомпонентни торове (NPK).

7.Резитба – желателно е първите 1-2 години след засаждане да се съкращават напълно или прореждат плодните съцветия. До третата година се препоръчва да се прави само здравословна резитба, като се премахват ниските разклонения (под 50 см височина), болни, измръзнали или механично повредени леторасли. След това се режат ненужните клони, а останалите се съкращават.

8. Борба с плевелите – през целия сезон те се почистват постоянно и се разхлабва почвата няколко пъти за добър дренаж.

Боровинки могат да се отглеждат навсякъде, стига да се осигурят подходящи условия. В Испания се отглеждат в контейнери и се използват мрежи и поливни системи. В надпреварата се включват даже Чили и Перу и това не пречи да са в челните редици на износителите. Полша, Румъния, Украйна и Русия също са заели здрави стартови позиции.

Нидерландия е най-голям производител на посадъчен материал в Европа и ежегодно увеличава количествата, като включва над 10  различни сорта.

Търсенето на боровинки се увеличава непрекъснато и това стимулира производството.

Боровинката може да бъде успешен семеен бизнес
16926
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Плодовете повишават антиоксидантите в бирата с 55%
Български учени представиха бира с арония и боровинки
Пролетното засаждане гарантира добри резултати
Боровинката - на кисели терени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини