Начало » Новини » Света
31.10.2020 г.

Пада митото върху вноса на вина от ЕС в Украйна

От 1 януари
Пада митото върху вноса на вина от ЕС в Украйна

От 1 януари 2021 г. митото върху вноса на вино от Европейския съюз в Украйна се занулява за 7 години в съответствие с икономическата част от Споразумението за асоцииране с общността, обяви директорът за развитието в Украинската асоциация на производителите на плодове и зеленчуци и международен консултант на Организацията за земеделие и прехрана към ООН Екатерина Зверева в коментар за украинското подразделение на агенция „Интерфакс”. Зверева припомни, че в момента ставката на митото е между 30 и 40 евроцента на литър. „От 2021 г. се въвежда нулево мито върху вноса на вино в Украйна. При това към момента на пазара на вино положението не е добро – вносът на вина в Украйна е нараснал с 25-30% спрямо миналата година”, посочи тя.

Като се позова на статистически данни, мениджърът съобщи, че през 2019 г. Украйна е изнесла вина за 11,9 млн. долара, като най-големите клиенти са Казахстан с доставки за 1,3 млн. долара и Германия с 1 млн. долара. Същевременно вносът на вина в Украйна през миналата година е достигнал 146,7 млн. долара. През първата половина на тази година износът е за 6,1 млн. долара, а вносът – за 67,9 млн. долара. „Можем да видим, че в стойностно изражение износът е 11 пъти по-слаб от вноса. Традиционно голям доставчик на вино в Украйна е Италия – за 6 месеца вносът е за 20,7 млн. долара. Второто място е за Франция с 10,5 млн. долара, а третото – за Германия с 9,9 млн. долара. От други страни Украйна е внесла вина за 26,7 млн. долара”, уточни Зверева.

Тя обърна внимание, че в световен мащаб вносът на вина расте, но Украйна не е в състояние да осигури ефективна подкрепа за отрасъла, както това се прави в ЕС. „Да вземем например Испания – един от водещите играчи на световния пазар на вино. Местните лозари получават от държавата 50% от стойността на вложените инвестиции в нови лозя. И това е твърде значителна помощ за винарите още в началния етап, тъй като подобни инвестиции се избиват бавно. Друг пример за държава, която обсъждат украинските производители на вино, е Франция. През миналата година за финансиране на винарския отрасъл там бяха заделени до 8 млрд. евро”, изтъкна мениджърът.

Тя бе категорична, че украинските винари и браншови организации не могат да се конкурират с онези, при които до 70% от съдържанието в бутилката се дотира. „Затова нашите лозя днес се изсичат и положението за винарите изобщо не е добро. Важно е и това, че при започването на винарски бизнес в страните от ЕС на предприемачите се предоставят данъчни отстъпки или се въвеждат „данъчни ваканции” като цяло – всичко това се прави с цел развитие на дейността им. Този опит си струва да се има предвид и в Украйна и това се отнася не само до винарския отрасъл”, убедена е Зверева.

Пада митото върху вноса на вина от ЕС в Украйна
9278
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини