Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.09.2020 г.

Eсенната диагностика на овошките

Eсенната диагностика на овошките

Повечето хора обичат "златната" есен. Едни от първите, най-ярко и разнообразно се оцветяват крушовите дървета. Особено красиви са те с различни присадки, създаващи необичаен живописен колорит. Обаче "златната" есен не само ни очарова, но и помага да направим диагностика на общото състояние на дървото. Типичен пример: няма никакви присадки, а оцветяването на клоните е различно. Ако цветовата гама е различна само по интензивност, тогава най-рано и ярко оцветените листа опадат най-бързо. В този случай по клоните вероятно се срещат повреди от цитоспороза, механични травми, зимен пригор и др. В зависимост от установените причини трябва да се вземат и съответните мерки - да се направи санитарна резитба, лекуват се рани и т.н.

Понякога една част от короната е с червени, а останалата с жълти листа. Най-често подобно нещо се наблюдава при изоставени дървета с неизрязани навреме диви издънки, израстващи по-надолу от присадката. Тези издънки бързо се разрастват в короната и постепенно заменят със себе си сортовото дърво, потискайки неговия растеж и развитие.

В този случай овощарите често казват, че сортът се е изродил, тъй като плодовете стават безвкусни и кисели. Обаче в случая никакво израждане няма. При измръзналото дърво се потиска развитието му, здравите корени искат "реванш" и тогава се появяват дивите издънки. Като правило те са пожизнени, бързо растат, потискайки сортовия "родител". При огледа на дървото често може да се установи неговото раздвояване и даже разтрояване. Растящото от почвата по-дебело стъбло не е сорт, а дивак. От сортовото дърво е останала само една част с листа, оцветено в червено. Понякога тази част стопанинът изрязва и оставя буйно растящите клони, които всъщност са диви.

Необходимо е да се прецени трябва ли да се възстанови сортовата част на дървото. Може би най-добре е тя да се махне, а през пролетта да се направи ново облагородяване.

Ако на добре развитите дървета се появат издънки, то те трябва да се махнат през есента. Обаче задължително да се оставят пънчета, които се изрязват напролет.

В някои градини често се срещат дървета, които не променят своя зелен цвят. Техните леторасти остават невдървесинени. Това са южните сортове. Те не успяват да завършат своите растежни процеси поради късото за тях лято. При тези растения дори след студа листата остават зелени и могат да се запазят до пролетта. Обиковено такива дървета още през първата зима силно страдат от студ и измръзват.

Eсенната диагностика на овошките
2911

Последни материали
Виж
Двамата придружаваха премиера Борисов при посещението му в кравеферма в неделя
Танева е под карантина заради контакт със заразения с коронавирус Нанков
В министерството на селското стопанство умуват да налагат ли мерки
Птичи грип е открит в 2 мъртви диви лебеда в Нидерландия
С прогресивно намаляване на сумите над 60 000 евро
ЕП иска ограничаване на директните плащания до 100 000 евро годишно
Две щуки и сом са върнати във водата
Извадиха 800 метра мрежи и 20 коша за раци от Дуранкулашкото езеро
След масирана проверка на ИАГ вчера
Спряха дейността на 3 обекта за съхранение и преработка на дървесина в Габровско
Обзор на Софийска стокова борса АД за периода 20-23 октомври 2020 година
Продавачите на хлебна пшеница на борсата снижиха офертите с 20 лева на тон
Свързани материали
Виж
Свободна регистрация
Предстои онлайн семинар за овощари на тема торене и напояване
Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти
Необходими практики
Есенно подхранване на овощната градина
Национална селска мрежа
Безплатен семинар за градинари на 13 август в Монтана
Позабравена, но полезна практика в овощарството
Важно за фермерите!
Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам