Начало » Пазари » Животинска продукция
18.09.2020 г.

Още по-серизно затягат мерките срещу сиренето от палма

Наредба за етикетирането
Още по-серизно затягат мерките срещу сиренето от палма

sinor

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си и мляко. Новите правила са разписани в проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. Бележки и становища се приемат до 19 октомври, включително, съобщиха от министерството на земеделието.

Върху бъдещите етикети на храните, съдържащи палмово масло или други заместите на млякото, задължително трябва да бъде изписано „имитиращ продукт”. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.

Промени има и по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, които вече са съобразени с изискванията на „Кодекс Алиментариус” – това са международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.

Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.

Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни, предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.

С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.

Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.

Още по-серизно затягат мерките срещу сиренето от палма
5740

Последни материали
Виж
13,4 млн. лева компенсации за стопаните заради сушата
Производителите в бедните страни не издържат на конкуренцията
Субсидиите за фермерите по света надхвърлят 700 милиарда долара годишно
Благодарение на иновативните решения и гъвкавите вериги за доставки
Наградиха Corteva за производител на годината сред големите компании в САЩ
Заради ограничението за работа на заведенията само до 18 часа
Коронавирусът ще ощети с милиард евро месечно фермерите в Италия
Нормативни промени
Здравна книжка за всеки доставчик на храни, поръчана по интернет и доставена с мотопеди или мотори
Провокиран от климатичните промени
Нов закон прехвърля доставчиците на вода от общините към „Български ВиК холдинг“ ЕАД
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Имитиращите продукти ще се продават само на отделни от млечните продукти щандове
Нормативни промени
До един месец мандрите, които произвеждат само млечни продукти, трябва да се откажат от имитиращите
Нормативни промени
Преопаковането на сирене с палма ще се забрани според наредба, която влиза в сила с година и половина закъснение
Българска агенция по безопасността на храните
Все по-малко мандри продават сирене менте, показват инспекциите
Нормативни промени
До 4 месеца влиза забрана мандрите да правят на едно място сирене от мляко и от палма
Реакция
Зоров: Заедно с фермерите настояваме сиренето да се прави само от мляко
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам