Начало » Новини » Коментари
08.09.2020 г.

Фермери връщат старата идея болници, училища и ведомства да купуват български консерви

А, дано!
Фермери връщат старата идея болници, училища и ведомства да купуват български консерви

sinor

В края на сезона, когато върви активното изкупуване на плодове и зеленчуци от консервните заводи, градинари отново поставят пред министерството на земеделието идеята държавните учреждения да зареждат своите кухни с консерви на български преработватели, каквато е защитната политика за родния бизнес и в други европейски държави. Това съобщиха за Синор.бг представители на Съюза на градинарите в България и на Националната био асоциация, коментирайки въведените до момента помощи, отпускани в подкрепа на сектора, който заради спадналото потребление.

Икономическите последици от епидемията с корона вируса COVID-19 без съмнение ще се отразят върху износа на консервните ни заводи, които през последните години засилиха присъствието си на европейските пазари – особено по отношение на плодовите сокове и замразените малини, ягоди, череши и др. Данните за 2019 година сочат, че от произведените 107 480 т с плодови консерви над 38 хиляди са експортирани в ЕС и трети страни, като на склад са останали едва 38 900 т.

Заради спадналото потребление от началото на тази година – от февруари до юли, и проблемите с транспорта в ЕС редица плодови консерви вероятно са останали непродадени. Заради този проблем заводите имат по-ограничен свободен ресурс, необходим им за изкупната кампания през есента.

Именно затова и градинарите, които в момента продават плодовете и зеленчуците за преработка, са предложили на министерството идеята от есента на тази година държавните учреждения да се зареждат с предимство от родните консервни предприятия. „Тази идея се поставя за обсъждане от бранша вече няколко години и ще се радваме, ако ситуацията със затворените граници благоприятства зе нейното изпълнение”, коментира Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци  

Тя припомни, че тази година за първи път като компенсационна мярка министерството насърчи изкупуването на плодовете и зеленчуците, така че помощта да отиде за бизнеса, създаващ принадена стойност. „Вероятно някои колеги ще бъдат затруднени да изкупят с 15 на сто повече стока от количествата през 2019 г., каквито са изискванията към преработката, но това ще се разбере в края на кампанията”, допълни още Божинова.

Само преди дни излязоха последните данни на статистиката за произведените консерви през 2019 година, които са всеобхватни и изключително любопитни и обхващат дейността на 223 фабрики. Всички те са изкупили и преработили през миналата година 114 300 тона пресни плодове и 105 300 тона пресни зеленчуци, като произведените плодови консерви са били 74 хил. тона, a зеленчуковите – 101 800 т.

От плодовете с най-голям дял в преработката са ябълките, черешите и прасковите, а при зеленчуците – традиционно това са доматите, пиперът и картофите. Преработени са 114 300 тона пресни плодове, с 16,6% повече от предходната година. От преработените плодове с най-голям дял са доставените от български производители – 45%, следват доставките от ЕС – 17%, и внос от трети страни – 31%. Предприятията стопанисват 8 140 декара площи, от които са доставени 5% от преработените плодове.

Интересното при плодовите консерви е фактът, че бизнесът инвестира в производството на сокове, но въпреки това вътрешният пазар трудно се пренасочва към това потребление. Бизнесът беше предложил по схемите за училищен плод да се насърчи изкупуването и на български сокове, които поради липсата на добавъчна захар са изключително полезни за българските деца. На този етап обаче няма отговор от страна на администрацията.

Милтенова за кризата след сушата

Положителната новина през миналата година беше и нарасналата преработка на зеленчуци – произведените 101 800 т консерви са с 3,5 % повече от предходната година. От преработените пресни зеленчуци с най-голям дял са доставените от български производители – 86%, следват доставките от ЕС – 7%, и внос от трети страни – 3%. Ако родният бизнес запази това производство, консервите изцяло ще се произвеждат с родна суровина.

Дали това изкупуване ще се запази и тази година, не е ясно. Проблемът е в нарастващото безводие в Южна България, което засяга особено много зеленчукопроизводството и което е на път да откаже от градинарството много малки и средни фермери, решили да се пренасочат към земеделието.

Екатерина Стоилова

Фермери връщат старата идея болници, училища и ведомства да купуват български консерви
24417
 

Последни материали
Виж
През 2024 г. Русия планира да достави в чужбина до 70 милиона тона зърно
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Всички предложения на Еврокомисията са представени на Съвета на ЕС
Еврокомисията ще спасява фермерите от административния хомот с промени в ДЗЕС
Местата са ограничени
Безвъзмездно професионално обучение за фермери по регенеративно земеделие
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
МЗХ за биопроизводството: Виждат се подобрения в законодателната рамка и условията за развитие на бизнеса
Свързани материали
Виж
Пловдив
Годишна среща на преработвателите на плодове и зеленчуци
От 27 до 29 септември в Познан
Български производители на консерви се представят на изложение в Полша
Предстоящо
Традиционните производители на консерви се представят на изложение в Полша на 27 септември
Предстоящо
Ден на отворените врати на Асоциация „Традиционни български консерви“
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 409 хил. лева за модернизация на рибопреработвателно предприятие
БАБХ
България не е внасяла от рибната консерва с парчета метал, засечена в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини