Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.08.2020 г.

Царевица третирана с витамин Е се справя по-добре със засушаването

Проучване
Царевица третирана с витамин Е се справя по-добре със засушаването

Екип от учени от Пакистан, Саудитска Арабия и Тайван проведоха експеримент за защита на царевичните растения от суша в лабораторията, използвайки лечение с листа на α-токоферол „Сред различните екологични бедствия недостигът на вода е основна пречка за селскостопанското производство. В световен мащаб около 45% от цялата земя е предразположена към суша, пишат учените в своята работа.

През последните две десетилетия Пакистан е изправен пред предизвикателства за агропроизводството, за да отговори на търсенето на храна на шестото най-голямо население в света. С икономика, основана на селското стопанство, Пакистан е предимно суха страна. Така че само 34,15 милиона хектара земя се използват в селското стопанство, а необработваната земя заема 23,60 милиона хектара.

На фона на бързите климатични промени към глобалното затопляне, рисковете от намалена влажност на въздуха, съчетани с прекомерно изпаряване, нарастват. Недостигът на вода се отразява на хранителните култури, което представлява предизвикателство за учените в селското стопанство.

Недостигът на влага задейства различни метаболитни процеси за оцеляване на растенията при воден стрес, което води до намаляване на растежа и крайния добив на зърно поради нарушена фотосинтеза, усвояване на хранителни вещества и т.н.

Етапът на покълване е от първостепенно значение за потенциалния принос за по-добър добив на семена. Еднородността на семената води до по-добри добиви, а в допълнение е установено, че в ранните етапи на поникване културите с по-добър антиоксидантен потенциал са по-устойчиви на суша, отколкото растенията с по-малко антиоксидантна активност.

Това е така, защото нарушаването на различни физиологични механизми води до още един вторичен стрес (оксидативен стрес) поради прекомерното производство на реактивни видове кислород, които увреждат мембранните липиди.

В допълнение към нивата на антиоксидантен ензим, който противодейства на щетите от реактивни видове кислород, растенията имат и неензимни механизми за защита от антиоксиданти, като производство на аскорбинова киселина, фенолна киселина, каротеноиди, токофероли и други.

Явлението антиоксидантна защита зависи от вида, сорта и етапа на растеж на културите. Въпреки това, повечето от най-продуктивните генотипове не са устойчиви на суша и нямат такива антистресови механизми.

Екзогенно приложение - пръскането на листата с различни вторични метаболити, които липсват в растението, се счита за ефективно средство за предизвикване на устойчивост на стрес.

Добре известно е, че листното приложение на такива съединения може да се пренесе в различни части на растението.

В допълнение към регулирането на метаболитната активност, растенията контролират и собствения си метаболизъм. Сред различните вторични метаболитни съединения токоферолите са в състояние да намалят липидното кръстосано окисляване.

Токоферолите принадлежат към семейство от осем члена, включително α, β, γ и δ.

Токоферолите, заедно със съответните им прекурсори (токотриеноли), имат високи антиоксидантни свойства и предпазват растенията от стрес чрез различни метаболитни процеси.

Сред тях α-TOC, известен като витамин Е, има най-висок антиоксидантен потенциал в сравнение с останалите.

Доказано е, че екзогенното използване на α-Toc е полезно за предизвикване на устойчивост на стрес. Например, при пшеница и лен екзогенното приложение на α-Toc подобрява солевата устойчивост на сол. Въпреки това, по-голямата част от изследванията се отнасят до индуциране на солевата толерантност и използването на α-Toc в стадий на възрастни в растението и няма познания за екзогенна употреба на други етапи на растеж.

Следователно определянето на правилния растителен стадий за по-добра защита срещу суша чрез екзогенно приложение на това съединение е от първостепенно значение.

Извършен е експеримент с гърне, за да се оцени индуцирането на толеранс на суша в царевицата чрез прилагане на α-токоферол върху зеленина в ранен стадий на растеж.

Експериментът включва две разновидности на царевицата (Agaiti-2002 и EV-1098), две нива на воден стрес (70% и 100%) и две нива на алфа-токоферол (0 mmol и 50 mmol), разпръснати върху листа.

Експериментът е проектиран в напълно рандомизиран дизайн с три повторения на всяко лечение. Алфа-токоферолът се прилага на листна основа по време на ранния вегетационен етап.

Водният стрес намалява растежа на разсад с увеличаване на липидната пероксидация и при двата сорта царевица, и усвояването на хранителните вещества намалява.

Алфа-токоферолът, прилаган върху листата, спомогна за възстановяване на растежа и при двата сорта царевица, което се свързва с подобрен фотосинтетичен пигмент, воден баланс, антиоксидантен механизъм и по-добро усвояване на хранителни вещества от корени и издънки, намалена липидна пероксидация и повишени нива на токоферол в корените след листно подхранване ...

Получените данни показват ползата от α-токоферол при отглеждане на царевицата.

Изследването е публикувано на портала Agronomy.
Прочетете изцяло: https://www.agroxxi.ru/gazeta-zaschita-rastenii/novosti/kukuruzu-opryskali-vitaminom-e-i-obnaruzhili-preimuschestva-dlja-kultury-v-uslovijah-zasuhi.html

Царевица третирана с витамин Е се справя по-добре със засушаването
11346
 

Последни материали
Виж
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на помощта за пръскането на овошките
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини