Начало » Пазари » Животинска продукция
10.08.2020 г.

Кризата с туризма удари износа на български яйца за Гърция

Браншовете под криза
Кризата с туризма удари износа на български яйца за Гърция

sinor

Климатичните промени през 2020 година и кризата с коронавируса COVID са основните причини, предизвикващи спад в двата експортноориентирани подсектори от селското стопанство – зърнопроизводството и производството на бели меса и яйца. И това личи от данните за реколтата от есенниците и производството на птичи продукти, чийто спад от март 2020 г., когато беше обявена карантината, досега, са силно притеснителни.

Свитите пазари във Франция и затворените граници удариха сериозно износа на патешко месо и дроб, като тази ситуация продължи близо пет месеца и едва сега износът на месо леко започна да се раздвижва”, посочи за Синор.бг Димитър Белоречки, председател на Съюза на птицевъдите в България. При експорта на дроб обаче стагнацията продължава - ще припомним, че от години страната ни е сред лидерите в производството и износа на патешки дроб (т.нар. гъши дроб).

Кризата с туризма не само у нас, но и в съседните държави, е вторият проблем за птицевъдите, които през последните 5-6 години започнаха активно да изнасят яйца за Гърция по време на летния сезон, посочи експертът. Годишно страната ни експортира около 184 милиона яйца, като основната дестинация е южната ни съседка и в по-малки количества – за Германия, Швейцария и др.

Цени в ЕС през юни

На този етап е трудно да се прогнозира как ще се отрази спадът във вътрешното потребление на яйца, породен от кризата в родния туризъм. Годишно промишленото производство на яйца в страната се движи около 1,153 милиарда, отделно около 212 милиона за яйцата за люпене.

При птичето месо годишно кланиците обработват за вътрешния пазар около 114 хиляди тона, от които 89 хил. т са бройлерите, патиците – около 19 хил. т и кокошето месо – 5,5 хил. т.

Вътрешното потребление на пилешко месо остава стабилно, което е добра новина. Така че дори да има лек спад в потреблението, намалението на конкурентния внос уравновесява пазара. Става въпрос за контрола върху доставките от Полша, където тази пролет бяха засечени и върнати значителни партиди със салмонела и това даде отражение върху вноса, който през последните години е много активен и сериозно конкурира родното производство. Годишно в страната ни влизат около 112 хил. т пилешки продукти от Полша – в това число и субпродукти, което почти се равнява на производството на родните птицекланици.

Заради огнището на птичи грип в Пловдивско и последвалите забрани тази година е блокиран и износът на пилешки меса за трети страни, където редица птицевъди имат завоювани позиции, обясни още Димитър Белоречки.

Въпреки тези проблеми, според него браншът ще успее да се пребори със спада в потреблението.  От март досега заради намалялото търсене цените на едро на пилешкото месо са спаднали с около 5-6%. Тъй като статистиката все още не отчита реализацията през летните месеци, все пак браншът очаква търсенето да се засили.

Кризата с туризма удари износа на български яйца за Гърция
18969
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини