Начало » Новини » Коментари
16.07.2020 г.

Защо е подпомогнат и бизнесът с декоративните дръвчета

Право на отговор
Защо е подпомогнат и бизнесът с декоративните дръвчета

sinor

По повод статията на Sinor.bg от 15 юли "Дребните фермери са в пълно вцепенение от поредните „тикви” – дават 8 хил. лв. обезщетения за декоративни дръвчета" в редакцията ни се получи писмо от Асоциацията на производителите на декоративна растителност, в което подробно се обясняват мотивите този бранш да бъде подпомогнат по мярката COVID-19 за преодоляване на последиците от кризата.

Като благодарим на ръководството на асоциацията, искаме да подчертаем, че позицията ни, изразена в статията, е провокирана изключително от недоволството на дребните фермери от сектора на плодовете и зеленчуците, чиито компенсации ще бъдат крайно недостатъчни да покрият щетите от спадналото потребление, а някои от производителите дори ще бъдат изключени от подпомагане.

Синор.бг винаги държи да представя мнението на всички страни по дадена тема и съжаляваме, ако неволно сме засегнали работещ бизнес като този с декоративните дървета. Но критиките ни винаги се отнасят до незаконните схеми за източване на евросредства в земеделието, които за съжаление продължават да съществуват.

Ето и правото на отговор, което дължим на членовете на  Асоциацията на производителите на декоративна растителност.

"Позволете ни да разкажем нашата гледна точка като производители на декоративни дървета, цветя, рози и саксийни растения…!

В Асоциацията на производителите на декоративни растения в България членуват 25 разсадника от цялата страна, всеки от които е регистриран като земеделски производител, с всички права и задължения на този статут.

Интензитета на производството в нашия сектор е най-високият в растениевъдството с между 40 000 и 100 000 растения на декар и необходимост от 5 човека за ръчен труд на декар, който се ползва почти целогодишно. Декоративните разсадници дават работа и стабилен доход на почти 10 000 души. В допълнение за производството се изискват големи инвестиции в технологии, оборудване и познания. Всеки от членовете ни изплаща значителни инвестиционни кредити за да поддържа и модернизира цикъла си на производство.  Произвеждаме конкурентна и качествена продукция, както за българския пазар, така и за износ, като допринасят значително за подобряване на търговският ни баланс в този сегмент.

COVID-19 кризата ни удари жестоко! Точно в началото на активния производствен и търговски сезон целият ни бизнес беше блокиран. Договорите ни за доставки в търговската мрежа бяха отменени. Общините преразгледаха програмите си за озеленяване. Камионите за доставки бяха блокирани на границите. Това бяха живи растения, които трябваше да изхвърлим.

Преките загуби от прекратени договори и изхвърлена продукция поради COVID-19  достигнаха над 2 млн. лева. Пропуснатите ползи са 10 пъти повече, на фона на постоянни разходи за труд, земя и производство. Цикълът на производството ни е интензивен и скъп - инвестираме с години, а продаваме няколко месеца в годината.

Реално до този момент секторът не е получил никаква финансова подкрепа в кризата. Пред финансов колапс сме!

Като растениевъди се обърнахме с молба към МЗХГ да ни включи в обхвата на  мярката COVID-19, която ще обезщетява преките загуби от кризата. Предоставили сме протоколи, разчети и справки за прекратени договори.

Благодарни сме на министерството, че обърна внимание на апела ни, макар и с много ограничен бюджет – до 200 лв/дка и таван от 14 000 лева на разсадник. Имайки предвид, че повечето от декоративните разсадниците стопанисват земя и оранжерии между 50 и 140 дка, тези средства са крайно недостатъчни. Все пак оценяваме високо усилието на МЗХГ да ни подкрепи, съзнавайки че не сме приоритет!

Бихме искали да подчертаем, че дори Европейската комисия и Европейският парламент признаха сектора като един от най-засегнатите и призоваха страните членки да предложат инструменти за спасяването му!

Иска ни се да мислим, че внушенията направени в статията са плод на неразбиране и непознаване на ситуацията. Това ни мотивира като Асоциация да работим по-активно за популяризирането на икономическата и социална важност на сектор „Цветя и декоративна растителност“ в България и Европа!".

Защо е подпомогнат и бизнесът с декоративните дръвчета
12907
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Позицията на малките фермери
Последното отворено писмо от дребните фермери, адресирано до първите във властта
Чичковите червенотиквеничковчета
Дребните фермери са в пълно вцепенение от поредните „тикви” – дават 8 хил. лв. обезщетения за декоративни дръвчета
Храсти за проблемни участъци - полумрак
Вълшебните декоративни храсти
Ножицата – декоратор и лечител
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини