Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.07.2020 г.

Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!

Важно за фермерите!
Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!

sinor

Кафявото гниене е добре познато заболяване, причинено от гъбичката Monilinia fructigena, което засяга костилковите и семкови овощни култури и във фаза на цъфтеж, и при наедряване на плода. Първите признаци се появяват през пролетта, като инфекцията засяга листа, дръжки, съцветия и завръзи, изглеждащи като “опожарени” от огън. За разлика от измръзването сухите цветове и листа не опадат, а остават на клоните.

Справянето с болестта е доста сложно и даже съвременните препарати Хорус, Скор, Строби и др.) не винаги помагат. Степента на заразяване зависи от интензивността на спорообразуване. Определя се от метеорологичните условия (влажност над 90% и температура 13-15 градуса), които повишават активността на гъбата.

Още при първите признаци на заболяване е необходимо да се отрежат засъхващите върхове, като се отнемат 10-15 см здрава дървесина. После от засъхващите клонки ще избият млади и дървото ще започне да се възстановява. През лятото гниенето обхваща и плодовете, като най-напред петната са малки, но постепенно се разрастват. Болестта се развива по време на целия вегетационен период.

Тази година втората вълна на кафявото гниене е друга – за 3-7 дни короната на дърветата изсъхва и от нея започва да изтича смола. По-различното е и това, че са засегнати по-устойчиви доскоро култури – вишни и праскови. В много градини изсъхват над 10 годишни дървета, които не са давали признаци на заболяване.

За предпазване на овощните култури от това сериозно заболяване е необходимо веднага след прибиране на реколтата или 15-30 дни преди това да се пръска с 1%-ен бордолезов рзтвор или с негов заместител. След това се третира с препарати с широк спектър на действие: Куадрис, Кабрио топ, Строби, а след захладняване се използва Хорус.

Засъхващите върхове не могат да се спасят и единственото решение е да се отстраняват и изгарят. Срезовете се дезинфекцират с железен сулфат, а след изсъхване се замазват с вар или овощарска замазка. Смолата се отстранява от клоните, а клоните се промиват с железен сулфат.

Здравите дървета са трудно податливи на заболявания, както и на поражения на плодовете им от вредители. През пролетта кафявото гниене прониква в клоните чрез цветовете, а през лятото – от клоните, през дръжките в раните на плодовете, оставени от различни вредители (плодови мухи, плодови оси, хоботници и др.). Може да се използва Конфидор, както и други инсектициди, които значително ще намалят риска от загуба на реколтата и  дърветата.

Благоприятните условия за развитие на патогена съдействат за неговото ускорено развитие и разпространение, но не очаквайте при промяната им да се отслаби хватката. Може да помогне само пръскането с подходящи препарати и навременно почистването на засегнатите части.

Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!
4757

Последни материали
Виж
Християнски празници
На днешния ден да се помолим на Света Богородица за нейното покровителство
Фермерите в Русия настояват за отмяна на ограниченията при износа на слънчоглед
Суша ще намали добива от слънчоглед в Русия, но Украйна чупи рекорди
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Търсенето на пшеница и слънчоглед намаля
По хиляда лева за животно
Пострадалите от пожарите в Хасковско ще получат до 400 хиляди лева
Проверка
Продава се кашкавал с опасна за деца и бременни бактерия, сигнализират от агенцията по храните
Свързани материали
Виж
Практика
Ранни грижи за предотвратяване на фитофтората по доматите
В България не е установена зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV)
Практика
Листата на черешата и кайсията съхнат – ето как да го избегнем
Костилкови овощни видове
Грижи за овошките през август
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам