Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.07.2020 г.

Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!

Важно за фермерите!
Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!

sinor

Кафявото гниене е добре познато заболяване, причинено от гъбичката Monilinia fructigena, което засяга костилковите и семкови овощни култури и във фаза на цъфтеж, и при наедряване на плода. Първите признаци се появяват през пролетта, като инфекцията засяга листа, дръжки, съцветия и завръзи, изглеждащи като “опожарени” от огън. За разлика от измръзването сухите цветове и листа не опадат, а остават на клоните.

Справянето с болестта е доста сложно и даже съвременните препарати Хорус, Скор, Строби и др.) не винаги помагат. Степента на заразяване зависи от интензивността на спорообразуване. Определя се от метеорологичните условия (влажност над 90% и температура 13-15 градуса), които повишават активността на гъбата.

Още при първите признаци на заболяване е необходимо да се отрежат засъхващите върхове, като се отнемат 10-15 см здрава дървесина. После от засъхващите клонки ще избият млади и дървото ще започне да се възстановява. През лятото гниенето обхваща и плодовете, като най-напред петната са малки, но постепенно се разрастват. Болестта се развива по време на целия вегетационен период.

Тази година втората вълна на кафявото гниене е друга – за 3-7 дни короната на дърветата изсъхва и от нея започва да изтича смола. По-различното е и това, че са засегнати по-устойчиви доскоро култури – вишни и праскови. В много градини изсъхват над 10 годишни дървета, които не са давали признаци на заболяване.

За предпазване на овощните култури от това сериозно заболяване е необходимо веднага след прибиране на реколтата или 15-30 дни преди това да се пръска с 1%-ен бордолезов рзтвор или с негов заместител. След това се третира с препарати с широк спектър на действие: Куадрис, Кабрио топ, Строби, а след захладняване се използва Хорус.

Засъхващите върхове не могат да се спасят и единственото решение е да се отстраняват и изгарят. Срезовете се дезинфекцират с железен сулфат, а след изсъхване се замазват с вар или овощарска замазка. Смолата се отстранява от клоните, а клоните се промиват с железен сулфат.

Здравите дървета са трудно податливи на заболявания, както и на поражения на плодовете им от вредители. През пролетта кафявото гниене прониква в клоните чрез цветовете, а през лятото – от клоните, през дръжките в раните на плодовете, оставени от различни вредители (плодови мухи, плодови оси, хоботници и др.). Може да се използва Конфидор, както и други инсектициди, които значително ще намалят риска от загуба на реколтата и  дърветата.

Благоприятните условия за развитие на патогена съдействат за неговото ускорено развитие и разпространение, но не очаквайте при промяната им да се отслаби хватката. Може да помогне само пръскането с подходящи препарати и навременно почистването на засегнатите части.

Внимание – втора вълна на кафяво гниене застрашава овошките!
14953
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
На кое решение може да разчитаме?
Фузариозата по пшеницата може да доведе до над 30 % загуба на добив и високо ниво на микотоксини в зърното
Парламентарен контрол
Продължава вносът на семена от Индия с опасна болест по доматите
Еталон в борбата с ранно кафяво гниене
Сигнум® е SDHI фунгицидът за овощни култури от БАСФ
Грижи през есента
Какво можем да направим сега срещу късното кафяво гниене
Практика
Ранни грижи за предотвратяване на фитофтората по доматите
В България не е установена зараза от вируса на кафяво набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV)
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини