Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.07.2020 г.

Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите

Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите

При растенията, отглеждани в условия на небалансиран хранителен режим се проявяват различни повреди. Те са индуцирани както от недостиг, така и от излишък на хранителни елементи. Важно е да се познава ролята на всеки един от тях, както и негативните им прояви.

Широко разпространено е мнението, че ако се постави кибитена кутийка на дъното на посадъчната ямка, то доматите ще цъфтят и плодоносят по-добре. В това има доза истина, защото растенията потребяват фосфора, който е критично важен за формиране на съцветията и завръзите.

Как да разпознаваме дефицита на фосфор?

Фосфорът изпълнява функцията на преобразувател – когато другите хранителни вещества попаднат в доматените растения, той помага да се превърнат в полезни градивни елементи (протеини и нуклеинови киселини), които помагат на доматите да се развиват добре.

Опадат завръзите, цветовете и листата на пипера – причини и отстраняването им

Има няколко фактора, ограничаващи потреблението на фосфор:

– първоначален дефицит в почвата;

– ниски температури на почвата, които инхибират усвояването на фосфора;

– неподходящо рН на почвата (алкалност над 7,5 или киселинност под 6,5).

Признаците за дедицит на фосфор се разпознават лесно. Листата на доматите стават пурпурни или червено-виолетови, най-напред по долната листна повърхност, а по-късно и отгоре. Това се дължи на факта, че когато фосфорът стане недостъпен, се появяват антоцианови пигменти, на които се дължи чевеникаво-лилавия цвят. Жилките на листата, дръжките и стъблата почервеняват, а по-късно стават гълъбово сиви. Листата се деформират, а растенията закърняват и остават дребни.

Мерки за възстановяване на фосфорния дефицит

Костното брашно е добър органичен източник на фосфор. Неорганичните са фосфорити, фосфати и суперфосфати.

Доматите растат най-добре на слабо кисела почва с ниво на рН от 6,0 до 7,0 – оптималното е от 6,0 до 7,0. При алкални почви фосфорът става слабо разтворим и се усвоява лошо. Важно е да се направи правилна корекция, като растенията се подхранват листно или кореново.

Факт е, че при листното торене фосфорът се усвоява в краткосрочен план. Ако броят на съцветията и завръзите е незначителен, тогава може да се прибегне до комбинирано торене. Използва се течен листен тор, като половината доза се внася листно, а останалата – като разтвор в почвата, защото доматите реагират добре тогава, когато фосфорът се абсорбира от корените.

Най-добре е при есенната подготовка на почвата да се внасят фосфати, което ще гарантира наличието на достъпни хранителни вещества за растенията през следващата година.

Дефицит на калций

Вторият по важност елемент за плододаването е калцият, защото при недостиг рискът от върхово гниене при доматите се увеличава значително. По върховете им се появява черна некротична тъкан. Тези плодове са негодни за консумация, а увреждането не може да се поправи впоследствие.

Върховото гниене при доматите се развива много рано – още при формирането на завръзите, когато плодчетата са по-малки от нокът, в условия на горещо време и неравномерно поливане.

Калцият е относително неподвижен в растенията. След като се установи в определена част от растителната тъкан, той не може лесно да се премества в новорастящите части на доматите – движи се във водния поток на съдовата тъкан на растенията.

В горещи, сухи условия с висока транспирация, абсорбцията на калций от почвата може да бъде висока, но той не може да се придвижи към формиращите се плодове. Това води до дефицит на калций в новоразвиващите се тъкани, дори ако в почвата има достатъчни количества в достъпна форма.

Болести по зеленчуците през юли - профилактика и лечение

До известна степен проблемът може да бъде решен чрез редовно и обилно поливане, мулчиране и листно подхранване с калций. Това трябва да се направи още в начален стадий на формиране на плодовете – преди появата на видими признаци.

Важно е да се отбележи, че от началото на цъфтежа внасянето на азот е противопоказно за доматите. Графикът за подхранване трябва да бъде съставен по-рано и съобразен с потребностите на всеки вегетационен етап. Дори при листно подхранване, например, за фосфора ще бъде необходима до седмица време, за да се абсорбира напълно от растенията.

Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите
26649
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При прасковите оставете плод през 8 см
Трябва ли да проредим завъзите на овошките
Защо изгниват завръзите на тиквичките
Така овошките ще заложат достатъчно плодни пъпки за следващата година
Проредете завързите, когато са като лешник
Овощните дървета залагат много по-голямо количество, отколкото могат да изхранят
Прореждане на плодовите завързи
Прореждане завързите на овощните
Основни насоки и съвети
Регулиране на плододаването при овощки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини