Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.07.2020 г.

В края на юли сеем ряпата

В края на юли сеем ряпата

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна са й необходими 80-90 дни, за да направи качествени кореноплоди. Практиката е установила подходящия срок – края на юли в по-хладните райони и началото на август в по-топлите.

Можете да изберете между бяла и черна. Бялата е по-слабо лютива и по-нежна като консистенция, дава по-добри добиви. Черната съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение.

Кореноплодите на зимната ряпа са сочни месести с парлив вкус и характерна миризма, която се дължи на етеричното масло в нея. Студоустойчива е и може да се съхранява през зимата. Добрият вкус и лечебни качества, късият вегетационен период и сравнително скромните топлинни изисквания са причина градинарите да проявяват интерес към растението.

Най-благоприятната температура за развитието на ряпата е около 16 градуса. Зеленчукът се нуждае от доста светлина, затова не му определяйте сенчести места или междуредията на стари овошки. Площта трябва да се полива. Освен това почвата да е добре обработена, рохкава и богата. Не внасяйте пресен оборски тор. Най-добре е да използвате местата след богато наторени предшественици каквито са краставиците, доматите, пиперът, тиквите.

Преди сеитбата се подготвят дълги фитарии. Мястото се полива обилно и почвата се подготвя добре, за да поникнат бързо семената. На големи площи се използва редосеялка – 30-40 см между редовете или на двуредова лента при 20-25 см между редовете и 50 см между лентите. Засява се на дълбочина 1-1,5 см. Щом образуват два същински листа, време е да се проредят стръковете. При първото провеждане се оставят 2-3 см между растенията, а при окончателното – 15-20 см в реда.

При силно и продължително засушаване растенията не образуват кореноплоди, а масово стрелкуват, т.е. появяват се цветоносни стъбла.

Затова редовно поливайте, окопавайте и унищожавайте плевелите. Особено в началото зелевата бълха е най-опасна за ратенията, тя прави листата на дантела. След като започнат есенните валежи, поливането трябва да е малко.

В края на юли сеем ряпата
6725
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Дайкон – ряпа, подходяща за глинести почви и добър приятел на картофите
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
И това го има
Китайски фермер отгледа почти 15-килограмова ряпа
През лятото се сее ряпата за зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини