Начало » Пазари » Зърно
30.06.2020 г.

Ценовата конюнктура на пазара на пшеница в началото на новия сезон

Игор Валентович
Ценовата конюнктура на пазара на пшеница в началото на новия сезон

В края на маркетинговата 2019/20 г. тенденцията към понижение на цените на пшеницата на пазарите от двете страни на Атлантика се задълбочи. В последния си месечен доклад за състоянието на глобалния зърнен баланс, оповестен в края на миналата седмица анализаторите от Международния съвет по зърното (IGC) акцентират най-вече върху превишаване на производството на пшеница (768 млн.т) над потреблението (751 млн.т) през 2020/21 г. в световен мащаб, което предполага „изобилно предлагане на пшеница на международните пазари. Междувременно, според данните на Международния валутен фонд коронавирусната зараза е причинила повече вреда на световната икономика, отколкото се смяташе досега. Водещите финансови експерти вече говорят за спад в световната икономика, причинен от коронавирусната зараза от 4,9% в сравнение с 3% очаквани в края на април. Прави впечатление, че прогнозата на МВФ за страните от еврозоната е влошена от 7,5% на 10,2%.

Новата маркетингова 2020/21 година за пшеницата в Европа започва на 1 юли и естествено повечето търговски коментари в ЕС и най-вече в черноморския регион са посветени на въпроса при каква ценова конюнктура стартира новия сезон.

През последните няколко седмици цените на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext) се плъзгаха в низходяща посока. При закриване на борсата на 29 юни 2020 г. септемврийски контракт пшеница се търгуваше по около EUR179/т, което съвпада със стойностите от същия период на 2019 г. Експортните котировки на френската пшеница нова реколта 11,5-12,5% протеин (FCW A2 / Blé FOB Rouen Supérieur ) за товарене през юли-август в момента също се колебаят около миналогодишните стойности EUR 178-180/т ($201-203) FOB Руан.

Каква е ситуацията в нашия регион? Reuters цитира данните на аналитичния център на най-големия руски превозвач АД Русагротранс, според които, през седмицата от 18 до 25 юни експортните цени на руската пшеница от новата реколта (12,5% протеин) спаднаха с 3,5 долара на тон, до $198/т FOB за товарене през юли. Мониторингът на Института за конюнктура на аграрните пазари (IKAR- Москва) и SovEkon показва спад на цените за същото качество пшеница за товарене през август с 1,5-2 долара в рамките на седмичния период – до 197-201,5/т

Първите данни за жътвата сочат средни добиви от 348 килограма от декар при ечемика

Според Русагротранс година по-рано същото качество зърно се предлагаше за износ при средна цена от 192 долара за тон. Нашата статистика обаче показва, че през този период експортните котировки на база FOB Новоросийск са били дори по-високи и се покриват със сегашните ценови нива ($196-198/т ).

Руските експерти отбелязват, че цените на руската пшеница в края на текущия сезон паднаха вследствие на подобрените прогнози за новата реколта и понижението на международните котировки.

От 1 юли 2019 г. до 26 юни 2020 г., тоест в рамките на практически завършилия маркетингов сезон 2019/20 г., Русия натовари за износ общо 35,7 милиона тона зърнени храни (с 15% по-малко от същия период на 2018/19 г.), в това число 30,4 млн. тона пшеница , с 12% по-малко спрямо предходния сезон. SovEcon информира, че „износът практически се е спрял преди пристигането на новата реколта”.

Експортните цени на украинската пшеница 12,5”% протеини се припокриват с руските котировки, като в същото време украинска пшеница 11,5% протеин се предлага за износа по $195/т FOB Одесса, а фуражна пшеница се котира по $186/т FOB.

Трябва да отбележим, че през последните дни в европейските търговски среди започнаха да се чуват мнения, че пазарът на пшеница в Евросъюза е вече силно „надпродаден” и ситуацията в момента не отговаря на влошените балансови показатели в Западна Европа. В края на миналата седмица Европейската комисия редуцира оценката си за добива от мека пшеница в ЕС през 2020/21 г. с 4,3 млн.т, в сравнение с майската прогноза - до 117,2 млн.т, а това е с 13,7 млн.т по-малко спрямо текущия сезон (130,9 млн).

Игор Валентович

Ценовата конюнктура на пазара на пшеница в началото на новия сезон
17320
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини