Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.06.2020 г.

Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид

Изключителните ползи
Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид

Листни въшки по черешата Снимка: sinor

Според съвременната биогенна квалификация на сярата е отредено отговорно значение – по важност стои наред с азота, фосфора и калия. Тя е не само незаменим хранителен елемент, но и добър инсектицид, фунгицид и препарат за борба с акарите. Установено е при почвени и листни анализи, че наличието на сяра  е от 5 до 15 пъти под нормата, което прави този елемент един от най-ограничаващите добивите и вкусовите качества на плодовете и зеленчуците.

Симптоми при недостиг на сяра

При земеделските култури се среща много често скрит глад на сяра, който води до понижаване на добивите и качеството. Сярата участва в азотния метаболизъм, ензимната активност и синтеза на протеини. Предполага се, че недостигът на сяра и азот са свързани, но се диагностицира трудно – при недостиг на сяра пожълтяват младите издънки и листа и често засъхват, а при недостиг на азот пожълтяването засяга по-старите, долните листа. И в двата случая общият растеж на земеделските култури е забавено.

Сярата като хранителен елемент за растенията

Сярата има многостранно влияние върху растенията и помага за:

– стимулиране растежа в ранен стадий на развитие на растенията, като ускорява фотосинтезата и развитието на кореновата и семенната системи;

– увеличаване на добивите и вкусовите качества;

– увеличаване на количеството азотфиксиращи бактерии при бобовите култури;

– подобрява имунитета на растенията и устойчивостта им при стрес, болести  и вредители;

– усвояване на азота и образуване на въглехидрати;

– закисляване на почвата при култури, обичащи кисела почва;

– синтез на витамини.

Серни торове

Използването на чиста сяра като хранителен елемент може да се използва само в дългосрочен план – тя е бавно усвоима, защото трябва първо да се окисли от почвените микроорганизми, а това отнема време. Колкото е по-фина и по-дълбоко заровена, толкова по-бързо ще се превърне в сулфат. На пазара се предлага нано сяра, която се усвоява сравнително по-бързо.

Корените на растенията могат да усвояват сярата само като сулфатни йони, а чрез листата се улавя от въздуха серен диоксид

Основните видове серни торове са три вида – сулфатно-серни (съдържат комбинация от сяра с азот и калий, които се разтварят бързо в почвата), калиев сулфат (подходящ за култури, имащи нужда от калий и сяра, но не и от азот), амониев сулфат.

Кога листните въшки стават опасни за овошките

Сяра съдържа и оборският тор, но количеството й е твърде променливо. Амониевият тиосулфат се разлага в почвата и образува приблизително равни количества елементарна и сулфатна сяра. Калциевият сулфат е сравнително слабо популярен – съдържа само 15% сяра и е вторичен продукт при производството на суперфосфат.

Много култури се нуждаят от по-големи количества сяра за пълноценното си развитие. Лукът и чесънът имат нужда от този елемент за образуване на алицини, които са естествени антибиотици за хората. Органосерните съединения в растенията оказват влияние върху аромата, вкуса и подобряват устойчивостта срещу болести и неприятели. Всички зелеви култури съдържат серни съединения и имат по-високи потребности. Повече сяра е необходима и на бобовите култури за азотната фиксация от атмосферата, както и на всички житни култури, царевица, захарно цвекло, картофи и др.

Сяра в биологичното земеделие като инсектицид и фунгицид

Колоидната сяра се справя прекрасно и унищожава вредители като листни  въшки, трипс, бълхи и други дребни вредители. Незаменимо средство е и в профилактиката и борбата с различните видове растителноядни акари, защото повечето други средства са достатъчно токсични за растенията и човека.

Колоидната сяра се справя прекрасно с обикновената и брашнеста мана. Тя може да се използва в началото, в средата и в края на сезона. В началото и средата на вегетацията се използват по-малки дози 30 г на 10 л вода, а в края на сезона дозата се увеличава до 50 г на 10 л вода.

Сярата като ценен хранителен елемент, фунгицид и инсектицид
7518

Последни материали
Виж
Масово се залавят бракониери с лодки
Общо 750 метра мрежи са извадени от водоеми във Варненско само за 5 дни
За увеличаване на акваторията на Измитския залив са заделени милион и половина долара
Турски производител на торове готви мащабна инвестиция в разширяване на пристанище
Световният пазар през тази година се оценява на над 18 милиарда долара
Производството на свежи ягоди е нараснало с близо 40 на сто за 10 години
През летния сезон обаче не се стигна до инциденти при консумация на храни
БАБХ санкционира 18 заведения и търговски обекти по Черноморието
До 2030 година
ЕС цели да възстанови плодородието на 75 на сто от селскостопанските земи
Продуктите поевтиняха след достигането на няколкогодишни максимуми
Ценовата тенденция на световния пазар на растителни масла обърна рязко посоката
Свързани материали
Виж
Практика
Кога е най-ефективно посевите да се подхранват със сяра
Практика
Приложения на колоидната сяра в овощната градина
Тя помага на рапицата да усвоява по-лесно азота
Сярата е важна за формиране на репродуктивните органи
От вестник Фермер новият
Да запазим вината от цветясване
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам