Начало » Пазари » Зърно
24.06.2020 г.

Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество

Първи прогнози след жътвата
Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество

sinor

Седмица след началото на жътвата в Южна България фермерите отчитат спад в реколтата от ечемик, като средните добиви се движат около 450 килограма от декар, съобщи за Синор.бг Людмил Работов, зам. председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Ще припомним, че средно за страната през миналата година от декар бяха прибирани по 488 кг ечемик, така че при тази зърнена култура проблемите не са особено големи.

Доста по-различно обаче е състоянието с пшеницата, чиято жътва започна буквално преди дни. За разлика от Добруджа и други райони в Северна България, където сушата унищожи тотално есенниците, в Южна България - около Пловдив и Пазраджик, паднаха сравнително добри дъждове, затова и сериозни поражения върху реколтата не се наблюдават. „Преди да приключи жътвата, колегите не се ангажират с прогнози, но на този етап очакванията им са за намаление на добивите средно между 5 и 15% спрямо 2019 г., като за качеството все още е рано да се каже”, посочи още Работов.

Доста по-тревожни в прогнозите си обаче са зърнопроизводителите в северните райони от страната, където продължителната суша засегна пшеницата при братенето й тази пролет, посочиха фермери от Свищовско. Затова и очакванията на стопаните в Плевенско, Русенско, Монтанско и Видинско са за най-малко 20 на сто по-малки добиви от пшеница спрямо миналата година. Огромен проблем се очертава според тях и с качеството, тъй като хектолитровото число на зърното е доста под нормите дори на фуражното зърно.

На места хектолитровото число на хлебната пшеница е паднало до 55-58, при нормални показания от 72. Слабото качество според стопаните ще се окаже по-големият проблем, защото ще намали възможностите за експорт. А и цените ще са доста под очакваното.

На този етап в Южна България стопаните биха могли да разчитат на доходи от рапицата, чиято жътва започна преди ден. Дано обаче дъждовете не попречат на жътвата на тази култура.

Състоянието в Добруджа

Алтернативна култура в Пловдивско и Старозагорско, на която стопаните тази година разчитат, е и грахът. Но в южните райони от страната посевите пострадаха от алтернария, която се разви заради влажното време. „Жътвата на граха вече започна, но добивите са по-слаби от миналата година”, посочи още Людмил Работов. Ако миналата година средно от декар са прибирани по 280 килограма протеинова култура, сега се жънат между 150 и 200 кг. от дка.

Обикновено, когато есенниците са зле, фермерите компенсират загубите си с пролетните култури, но това зависи изцяло от природата. Въпреки че остават два месеца до жътвата на слънчогледа и царевицата, на този етап в Северна България посевите се развиват добре и ако няма проблеми с лятно засушаване, фермерите биха компенсирали загубите си от пшеницата, кментираха стопани от Плевенско.

В Южна България на този етап пролетните култури също се развиват добре, но в Чирпанско и други части от региона слънчогледовите ниви са нападнати от системна мана, което ще се отрази и на добивите, посочи още Людмил Работов.

Сривът при пшеницата това лято е и като количество, и като качество
29706
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
За да може държавна продоволствена корпорация да напазарува спокойно през април
Индия моли частните търговци да ограничат покупките на пшеница от новата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини