Начало » Новини » Коментари
09.06.2020 г.

Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите

Атака
Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите

sinor

Браншовите организации в земеделието се обединиха в защита на администрацията, чиито проверки от миналата година започнаха да изсветляват сектора, нанасяйки сериозни щети върху нелегалните канали, които източват пари от европейските и национални бюджети. В открити писма до медиите в защита на тези проверки се изказаха представители на Съюза на градинарите в България, на Асоциацията на земеделските производители в България, на биопроизводителите, на картофопроизводителите, малинопроизводителите и много други браншови организации.

От няколко години производителите на картофи сигнализираха за незаконно източване на държавната помощ, която фонд „Земеделие” изплащаше на стопани, използващи препарати за растителна защита срещу напастта при картофите „телен червей”. На принципа на останалите схеми за източване на евросредства обаче хора, които нямат нищо общо с картофопроизводството, декларираха пред фонда фалшиви насаждения, като добавяха към тях и незаконни документи, с които да докажат, че привидно са купували инсектициди за третиране на техните посеви. Основният въпрос тук е как схемаджиите са доказвали тези посеви, след като подобни искания се контролират и от Българската агенция по безопасност на храните.

След сигналите на бранша тази пролет фонд „Земеделие” е предизвикал извънредните проверки, при които е установено, че цели 200 от общо подадените 307 заявления са били за несъществуващи полета. Тоест редовните картофпроизводители са били само 107, докато схемаджиите – двеста!

И заради тези 200 схемаджии бюджетът, предвиден за тази помощ, щеше да се разпредели така, че реалните фермери да получат орязани средства.  

Проблемът е изключително остър и важи за всички производители на зеленчуци и плодове. Именно затова и от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните култури имат идеята „да бъде създадена специална ревизионна комисия, която съвместно с експерти на ДФЗ или самостоятелно да инспектира на място насаждения на „колеги” с цел „инвентаризация”, както на членовете на асоциацията така и на сортовия състав, възраст, и други технологични подробности, свързани с отглежданите култури”, съобщи Божидар Петков, председател на асоциацията на малинопроизводителите.

„Ние смятаме,че всяка една браншова организация, която държи на името си и активно подкрепя своите членове, ще се разграничи от другия тип „производители”. Очакваме да бъдем подкрепени от МЗХГ и ДФЗ с информация, за да си „изчистим къщичката” от недобросъвестни „производители” на ягодоплодни, които в много случай даже не са членове на Асоциацията, но от позицията си на некоректни „производители” изкривяват представата за бранша", посочва още Петков.

Целта е да се подкрепят истинските производители, за да печелят от доходите и висококачествената си продукция, като субсидиите бъдат само добавка, каквато е практиката в цяла Европа.

Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите
11942
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Осем браншови организации
Протест срещу пасивността на агроведомството за промяна на Стратегическия план
Писмо до институциите
Чувствителните сектори искат мигновена редакция на Стратегическия план след месец
Позиция на бранша
Производители на ягоди и малини искат помощ от кабинета за наемане на хиляда украински бежанци
Решения на Министерския съвет
Танева: Поливният сезон започва на 15 април
Браншът остава без напояване от язовир Ястребино
Екоминистерството спира водата за малиновите градини край Попово, обрича на фалит бизнес за милиони
Мнението на бизнеса
Божидар Петков: Ако авансово получим парите за хладилни бази, ще помогнем и на фермерите, и на тежката индустрия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини