Начало » Новини » Света
06.06.2020 г.

Цените на храните в света са на 17-месечно дъно

Поскъпнала е единствено захарта
Цените на храните в света са на 17-месечно дъно

Цените на храните в световен мащаб са поевтинели с още 1,9% през май, достигайки най-ниското си ниво от декември 2018 г., съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Индексът на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ разлиата в месечните стойности на избрани зърнени култури, растителни масла, млечни и месни продукти, както и захарта, е паднал до 162,5 пункта. „Вследствие на негативното въдействие на пандемията от коронавирус стойността на индекса продължава да се понижава вече четвърти месец поред. През май всички подиндекси регистрираха спад с изключение на захарта, чиято цена се повишава за пръв път от 3 месеца”, се посочва в съобщението на организацията.

Подиндексът на зърнените култури през май се е понижил с 1% спрямо април до 162,2 пункта и разликата със стойността му от май миналата година е минимална. От основните зърнени култури през май се е повишила цената само на ориза, докато пшеницата регистрира отстъпление с почти 2% заради очакваното високо ниво на предлагане през новия сезон и свиването на търговията през периода на сеитбата в северното полукълбо. Поевтиняването на царевицата в САЩ продължава за 5-ти пореден месец и котировките на борсата вече са с 16% под нивото им от май 2019 г. заради слабото търсене на зърнената култура както за фураж, така и за производството на биогорива, а високите запаси продължават да оказват натиск върху цените.

При растителните масла цените са се понижили средно с 2,9% през май спрямо април, достигайки 128,1 пункта – най-ниската стойност за последните 10 месеца. Спадът на подиндекса се дължи вече най-вече на поевтиняването на палмовото масло, докато цените на рапичното масло и слънчогледовото олио са се повишили на фона на свитото предлагане в Европейския съюз и намаляването на запасите в Черноморския регион.

Цените на млечните продукти обаче са се сринали със 7,3% спрямо април до 181,8 пункта, като това е трети пореден месец на понижение, а подиндексът вече е с 19,6% под нивото си от май 2019 г. Спадът сред включените в изчислението му млечни продукти бе повсеместен, като най-силно поевтиняха маслото и сирената. При маслото понижението на цените е обусловено от високото сезонно предлагане, докато при сирената свитото международно търсене съвпадна със значително предлагане от края на сезона в Океания. Въпреки наличните количества за износ и висото ниво на запасите котировките на пълномаслено и обезмаслено сухо мляко регистрираха незначителен спад, тъй като и без това ниските цени и съживяването на икономическата дейност в Китай осигуриха активно търсене на тези продукти.

Подиндексът за цените на месните продукти в света продължи да се понижава от началото на годината, като през май намаля с 0,8% спрямо април до 168 пункта, оставайки с 3,6% под нивото си от май 2019 г. Свинското и пилешкото продължиха да поевтиняват въпреки активизирането на търсенето в източна Азия след облекчаването на мерките за борба с коронавируса, тъй като предлагането от основните страни-производителки остава на високо ниво. При овчето месо намаля търсенето от държавите от Близкия изток  вследствие на икономическите трусове от сравнително ниските цени на петрола и проблемите с доставките и това натисна цените. Говеждото обаче поскъпна на фона на активното търсене за внос и свитото предлагане от Бразилия вследствие на затворените заводи заради заболелите от коронавирус работници.

При захарта през май подиндексът скочи със 7,4% спрямо април до 155,6 пункта заради по-слабите от очакваните реколти в основни страни-производителки и най-вече Индия, която е на второ място по производство в света, както и във втория световен износител Тайланд.

Цените на храните в света са на 17-месечно дъно
9768
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини