Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.06.2020 г.

Приятелите и враговете на краставиците

В съжителство
Приятелите и враговете на краставиците

sinor

Богатата и качествена реколта от зеленчукови и овощни култури зависи не само от сортовите характеристики, агротехниката и климатичните условия, но и от правилната организация на участъците за отглеждане. Краставиците също не правят изключение за правилните съседи, които ще им бъдат от полза, както и други, с които е по-добре да не се срещат.

В противовес на монокултурното отглеждане, при което растенията са силно възприемчиви към болести и вредители, смесеното отглеждане има редица предимства - освен че създават и биоразнообразие. Растенията партньони могат да бъдат желани гостоприемници на полезни насекоми – ентомофаги, могат да обогатяват почвата с азот, каквито са бобовите култури.

Кореновата система на бобовите колонизира специални ризобиални бактерии, помагащи за фиксиране на атмосферния азот и преработването му в нитрати. Част от тях се използват като хранителни вещества от самите растения, а останалите навлизат в почвата и стават достъпни за съседните култури.

Приятелската седморка

Царевицата може да се използва като естествена опора за краставичните растения, което ще спести разходи за труд и материали.

Тук трябва да се посочи една важна подробност – царевицата ноже да се използва като опора за тези сортове, които имат по-малки и леки плодове, защото при едроплодните не биха могли да издържат на тежестта. В замяна на подкрепата краставиците осигуряват на царевицата естествен мулч под стъблата, задържайки влагата и инхибирайки растежа на плевелите.

Слънчоглед – по аналогия на царевицата. Високият и със здраво стъбло слънчоглед може да бъде здрава опора за краставичните растения. В зависимост от сортовите особености маслодайните култури са с различна височина (0,50-3 м) и дебелина на стъблата.

Важно е да се знае, че обвивката на семената съдържа токсични за тревистите растения вещества, което означава, че прибирането на слънгледа трябва да стане преди да са започнали да падат семената.

Копър – това популярно и много полезно ароматно растение привлича насекоми – опрашители, каквито са пчелите и паразитоидните оси. Първите подпомагат опрашването на краставиците, а вторите регулират нивото на вредителите. Има и друго мнение, че копърът подобрява значително вкуса на краставиците.

Бобови култури – всички те са отлични съседи на краставиците, защото предоставят част от азота, който улавят от атмосферата и превръщат в лесно усвоима форма.

Настурция (латинка) – тези красиви и дълго цъфтящи растения представляват естествени капани и отвличат вниманието на вредителите към себе си.

Тагетес – високоефективен срещу почти всички вредители. Съдържа вещества, чието действие се съчетава със специфичния му аромат. Корените и цветовете отделят тези вещества, неприятни за вредителите. Добре е да се засаждат сред краставичните растения или да се разпръскват прецъфтяващите цветове наоколо.

Кореноплодни култури – кореновата система на краствиците е разположена плитко. Основната част от нея е разположена на дълбочина от 20-30 см, а главния корен достига до 1,2 м. Повърхностните корени образуват множество хоризонтални разклонения със слаба смукателна способност, което определя високите им изисквания към водния и хранителен режим. В близост могат да се засаждат моркови, репи и репички. Пяпата е средство за прогонване на земните бълхи, които са сред най-лошите врагове на краставицата.

Тази седморка е сред най-добрите съседи на краставиците, но могат да се посочат и други – невенът е растение, привличащо голямо количество различни насекоми,полезни за опрашването.

Компактното и правилно разполагане на културите облекчава отглеждането им.

Лоши съседи

Фенхел – това растение по принцип е враждебно към много култури и краставиците не правят изключение, защото всъщност е силен инхибитор на растежа.

Зеле – бялото зеле и карфиолът имат много трудни отношения с краставиците, защото жадно абсорбират влага от почвата и когато са засадени наблизо се състезават непрекъснато помежду си.

Пъпеш – двете растения са родственици, привличат едни и същи вредители, а в допълнение към това – имат дълги виещи се стъбла и си пречат на близко разстояние.

Картоф – двете растения трябва да бъдат далеч едно от друго, защото имат идентични заболявания и водят жестока конкуренция за хранителни вещества от почвата.

Градински чай и мента – за разлика от копъра, двете подправки развалят вкуса на краставиците, които имат доста деликатен вкус и съдържат около 95 % вода. Прекалено силните подправки влияят негативно на вкусовите им характеристики.

Приятелите и враговете на краставиците
6051

Последни материали
Виж
Пропуските в правилата за безопасност на пранителните стоки са притеснителни
Китай откри коронавирус във внесени скариди от еквадорски компании
Досегашният бе също негово притежание от 2017 година
Новозеландски фермер счупи световния рекорд за добив на пшеница
milkrite|InterPuls ще запази самостоятелността си в рамките на компанията-майка
DeLaval купува британски производител на доилна техника
Заради горещото и сухо време
Експерти понижиха оценката за реколтата от пшеница в Украйна
Общността е свила доставките от трети страни и е увеличила износа
Сърбия е в тройката на вносителите на царевица в ЕС
Полезни съвети
Опасен ли е излишъкът от растителна пепел в почвата
Свързани материали
Виж
Краставиците обичат тор, но по-малко
Влажното време донесе болести на зеленчуците
Полезни съвети
Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив
Практика
Подхранване на краставиците с народни средства за ускорено плододаване
Заради коронавируса
За два месеца дажбата на едно дете по училищните схеми е половин килограм сирене и 4 килограма краставици
Полезни съвети
Разсадът от краставици се изтегля – причини и мерки
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам