Начало » Пазари » Зърно
29.05.2020 г.

Небивало разминаване в прогнозите за реколтата това лято – между 4,2 и 5,8 млн.тона пшеница

Консултативен съвет по зърното
Небивало разминаване в прогнозите за реколтата това лято – между 4,2 и 5,8 млн.тона пшеница

снимка: Министерски съвет

Месец преди началото на жътвата прогнозите за тазгодишната реколта от хлебно зърно в страната варират от 4,2 до 5,8 милиона тона, което се наблюдава изключително рядко сред експертите. Данните бяха обявени от министъра на земеделието Десислава Танева след днешния Консултативен съвет по зърното, който за първи път се провежда преди началото на кампанията. Най-ниските прогнози са на бранша, а най-високите – на Европейската комисия, като самото министерство смята, че вероятно реколтата ще се движи около 5 милиона тона, което е напълно досдтатъчно за баланса на страната.

Заради сушата и огромните проблеми с пропадналите площи в житницата Добруджа и в други части от Източна България е напълно обяснимо членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите да очакват пшеничената реколта да се движи между 4,2 и 4,3 милиона тона. Председателят на асоциацията Костадин Костадинов обяви, че около 240 хиляди декара са силно засегнати от сушата, което ще се отрази и на доходите през тази година. Става въпрос за Добричко и Силистренско и за част от Русенско, Бургаско, Сливенско, Ямболско, Хасковско и Врачанско.

Проблемът е, че след обследването на площите е установено, че 100% непоникнало зърно има само върху 28 хиляди декара. Министър Танева припомни, че заделеният бюджет от 4 милиона лева ще бъде изразходван едниствено за тази цел.

Председателят на НАЗ допълни, че ще преговарят и за друг начин на подпомагане, тъй като в Добруджа и регионът рентите са изключително високи. А в година като тази за фермерите ще бъде почти невъзможно да изпълнят договорните си задължения. Въпросът е да се намери компромисен вариант за подкрепа на зърнопроизводителите, чиито пшеничени полета са пострадали между 50 и 100 процента.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов добави, че България е единствената държава в ЕС, където рентите достигат изключително голям праг – над 100 лева за декар. Върбанов се мотивира с неофициални данни, според които годишно фермерите изплащат милиард и половина лева рента на собствениците на земя.

Въпреки тежката ситуация браншът очаква сравнително добра реколта, което ще осигури и хлебния баланс на страната. „България ще остане и нетен износител”, допълни министър Танева. За първи път от средата на 2019 г. досега България отчита и невероятен износ от 4,3 милиона т пшеница и 1,9 млн. т царевица – това не се е случвало от 30 години насам, коментира и Върбанов.

Браншът се гордее с още едно постижение – страната ни вече държи 4-то място в света по износ на олио. Тъй като произвежданите вътрешни количества маслодайно семе не достигат, рафинериите са внесли 600 хил. т  слънчоглед през последната година, за да натоварват мощностите си, допълни Върбанов.

На този етап е рано да се дават прогнози за пролетните култури, затова и министър Танева допусна през лятото браншът да проведе още един консултативен съвет на тази тема. Колкото до цените на пшеницата, световните тенденции не допускат поскъпване, което няма да засегне и вътрешния пазар, заключи министърът.

Екатерина Стоилова

Небивало разминаване в прогнозите за реколтата това лято – между 4,2 и 5,8 млн.тона пшеница
13976
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини