Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.05.2020 г.

Йод срещу болести и вредители в градината

Йод срещу болести и вредители в градината

Йодът е необходим не само на човешкия организъм, но с успех може да се прилага за поддържане здравето на културните растения. Отдавна са известни свойствата му за лекуване и профилактика на гъбични заболявания. В този случай той действа селективно, защото е в състояние да потисне активността само на някои патогени. Въпреки това “йодната терапия” е стойностна, защото е в състояние да предотврати заболявания, които причиняват големи щети и често водят до пълна загуба на реколтата.

При дефицит на йод в почвата завръзите започват да гният, а зреенето на плодовете се забавя значително, но внасянето му трябва да се извършва по строги правила и точно дозиране.

1. Фитофтора – опасна гъбична инфекция, която без профилактиране може много бързо да унищожи доматените растения. За предпазване на растенията от фитофтора, 12-14 дни след засаждане на постоянно място, желателно е редовно пръскане с разтвор, приготвен от 10 л вода, 1 л суроватка ( може да се замени с натурално обезмаслено мляко) и 2 мл йод с 5 % концентрация. Процедурата се повтаря през 10-12 дни.

Този разтвор е полезен и за пръскане на други култури от същото семейство, нападани от фитофтора – пипер, патладжан, картофи. При поява на засегнати от болестта листа по растенията, трябва незабавно да се отстранят и да се напръска с йоден разтвор, като процедурата се повтаря през 4-5 дни. В напреднал стадий на заболяване йодът вече няма да помогне.

Ако прекалите с азота, ще се влоши храненето на растенията

2. Брашнеста мана

Разтвор на основата на йод може да бъде прекрасен помощник и в борбата с други гъбични проблеми – брашнестата мана, която за разлика от фитофтората обхваща по-бавно растенията, но има не по-малък разрушителен ефект върху тях. Болестта напада краставици, тикви, тиквички и други култури от същото семейство.

При неблагоприятни условия и наличие на първи признаци на заболяването, трябва да започне обработване със следния разтвор – 9 л вода, 1л млечна суроватка, 1 мл йод, като процедурата се повтаря през 5-7 дни при наличие на зараза, а профилактично през 10-12 дни.

Листно подхранване на пипера за повече чушки

При ягодоплодните култури и декоративните храсти, както и при овощните дървета пораженията от бравнеста мана са много по-силни и концентрацията на йод в разтвора трябва да бъде по-висока – 5 мл в 10 л разтвор.

3. Кореново гниене по краставиците

Разтворът, приготвен от 10 л вода и 1 мл йод може ефективно да защити краставиците от кореново гниене, което често съсуипва насажденията при студено дъждовно или прекалено горещо време. Разтворът се излива на корените, като е достатъчен по литър на растение.

4. Гниене на завръзите при тиквичките

Тиквичките са доста непретенциозна култура и при правилна агротехника дават голямо количество плодове. Но често, дори при добри грижи и благоприятни метеорологични условия, завръзите започват да загниват. Това може да е признак за недостиг на йод. Може лесно да се предотврати, като всяко растение се полее с 1 л разтвор, приготвен от 10 л вода и 5 мл йод. Достатъчно е еднократно подхранване за сезон.

5. Кила по зелето

Килата е заболяване, предизвикано от наличието на патогенни гъбички, но зелевите култури се повлияват благоприятно от йодната терапия. Разтворът се приготвя от 10 л вода и 2 мл йод, като всяко растение се полива с 1 л от него. Процедурата се прави при наличие на заболяване или в началото на формиране на главите, като се повтаря още 2 пъти в интервал от 15-17 дни. Йодът влияе благоприятно на качеството и размера на главите.

6. Сиво гниене по ягодите

Градинската ягода, двукратно обработена с йоден разтвор в интервал от 5-7 дни – малко преди и след цъфтежа, показва висока устойчивост на сиво гниене и не се уврежда от ягодовия коренов хоботник. За целта в 10 л вода се разтваря 1 мл йод и се поливат храстите и почвата между тях.

7. Брашнеста мана и оидиум по лозата

При първи признаци на тези гъбични заболявания лозовите храсти се пръскат обилно с разтвор, приготвен от 10 л вода и 8 мл йод, като процедурата се повтаря всяка седмица.

8. Обработване на семената преди посев

Йодът може да се използва и като ефективно средство за обеззаразяване на семената преди посев. Необходима е само една капка йод на 1 л вода, семената се поставят в марля и престояват 6-8 часа в разтвора, а преди засяване се подсушават.

9. Обработване на картофите преди засаждане

Йоден разтвор се използва и за обеззаразяване на семената непосредствено преди засаждане на картофите. Разтворът се приготвя от 10 л вода и 2 мл йод и клубените се пръскат обилно от всички страни, а след като изсъхнат са готови за засаждане. Така обработените картофи покълват много по-бързо, израстват буйно и имат висока устойчивост на фитофтора и струпясване (ризоконтия).

10. Йод срещу вредители

Листните въшки са сред най-често срещаните и издръжливи вредители. Йод и мляко се борят успешно срещу тях. Необходими са 1 л вода, 100 мл мляко и 0,5 мл йод , който се смесва с млякото (млякото придобива красив жълт оттенък). С получената смес се пръскат розите и всички други растения, върху които са се настанили листни въшки.

Йод срещу болести и вредители в градината
286912
 

Последни материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Свързани материали
Виж
Лобират забрана на транспорта на дълги разстояния да се прилага в целия ЕС
Германия спира износа на животни за разплод към трети страни
Пилотен проект
Самолетната и наземна борба с градушките ще пазят 52 милиона декара
При отказ от прясно мляко заради алергия трябва да осигурим допълнителни източници на химичния елемент за организма
Напитките на растителна основа не осигуряват достатъчно йод за организма
Полезни съвети
Унищожаваме листните въшки по краставиците с разтвор на прясно мляко и йод
Полезни съвети
Йодът и млякото гонят листните въшки от розите
За богата реколта
Йодът помага на доматения разсад да расте здрав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини