Начало » Новини » Страната
15.05.2020 г.

Нов график за използване на водите от язовирите Тича, Тополница и Домлян през месец май

Важно за напояването
Нов график за използване на водите от язовирите Тича, Тополница и Домлян през месец май

sinor

В резултат от силното засушаване през месец май ще има промени в графика за използване на водите от язовирите Тича, Тополница и Домлян, гласи решение на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съобщиха от ведомството. По повод продължаващата тенденция за намаляващ приток спрямо разхода за язовир Тича МОСВ е предписала спешни действия за осигуряване на вода от алтернативни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване с цел акумулиране на обеми в язовира.

На ползвателите „ВиК-Шумен“, „ВиК-Търговище“ и „Напоителни системи“ ЕАД са поставени допълнителни условия, свързани с необходимостта от провеждане на процедури за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативните източници, като е поставен срок от 3 месеца.

„ВиК-Шумен“ трябва да направят проверка на техническото състояние на водовземните съоръжения, да провежда режимни наблюдения за изменението на дебита на каптираните извори плюс опитно-филтрационни изследвания на тръбни и шахтови кладенци - с цел установяване на експлоатационните характеристики на водовземните съоръжения и технически възможните им дебити и  вземане на водни проби за определяне на качеството на подземните води.

Във връзка с получен сигнал от Асоциация „ВиК – Шумен“ ООД, свързан с влошаване качеството на водите в язовир Тича, по показател „мътност“, е необходимо операторът да предложи техническо решение за утаяване.

„ВиК-Шумен“ и „ВиК-Търговище“ трябва максимално да ограничат ползването за промишлени цели на вода, която е предназначена за питейно-битово водоснабдяване. С оглед на предоставената информация от „ВиК- Търговище“, че на територията, водоснабдявана от яз. Тича няма алтернативни вдоизточници, които могат да снабдяват населените места с достатъчно питейна вода, на оператора е указано да се проучи възможността за изграждане на  нови водовземни съоръжения.

На „Напоителни системи ЕАД“ е поставено условие за напояване на земеделски култури да се използва алтернативен водоизточник – язовир Шумен, като за целта проведат необходимата процедура по Закона за водите. Във връзка с получения сигнал за влошаване качеството на водите в язовир Тича по показател „мътност“, на „Напоителни системи“ ЕАД е указано да предприеме спешни действия за обследване на таблените затвори на водовземната кула за напояване (при необходимост извършване на ремонтно-възстановителни работи), с което да направи възможно водовземане от по-ниско ниво на язовира.

Вследствие на получени множество сигнали за загуби по трасето, включително при извършване на ремонтно-възстановителни дейности, операторите трябва да положат необходимите усилия за максимално ограничаване на загубите, с цел икономия на вода и акумулиране на водни обеми в язовир Тича.

С промените в графика за месец май са отпуснати и допълнителни водни маси за напояване от язовир Тополница. От язовир Домлян, по заявка на „Напоителни системи“ ЕАД ,също е предоставено водно количество за напояване. 

Нов график за използване на водите от язовирите Тича, Тополница и Домлян през месец май
8919
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
За децата бе организирано и риболовно състезание
Зарибиха язовир Капитан Димитриево с 200 килограма шарани
Зарибиха язовир „Студен Кладенец" с шаранчета
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
МЗХ е собственик на водното съоръжение
Две министерства набелязват спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“
Уловените близо 150 килограма риба са дарени на местния зоопарк
Извадиха поредните 650 метра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини