Начало » Новини » Коментари
14.05.2020 г.

Близо 40 на сто от овощните градини се поливат

Инвестиции
Близо 40 на сто от овощните градини се поливат

sinor

Благодарение на новите инвестиции в овощни градини, направени през последните 4 години, министерството на земеделието за първи път отчита добра новина, свързана с напояването. А тя гласи, че през 2019 година близо 40 на сто (или 38,7%) от плододаващите и невстъпилите в плододаване насаждения, се напояват. И близо половината от тези градини (или 47,6%) са напоявани чрез инсталации за капково напояване, останалите 35,9% - гравитачно, сочи последният анализ на министерството на земеделието.

Най-голям е делът на напояваните площи с череши, сливи, ябълки, праскови и орехи. Ще припомним, че точно при черешите статистиката отчете и най-голям ръст в новите насаждения. Ако през 2015 година плододаващите черешови градини в страната са били 80 550 декара, то през 2019 година нарастват на 108 370 дка, или ръстът е с близо една трета.

Това безспорно дава отражение и върху добивите, които растат с всяка изминала година. Неслучайно хората от бранша посочиха, че има вътрешно свръхпроизводство, единственият изход от което е да започне масиран износ. По данни на агроминистерството реколтата от череши през 2015 г. е била 38 496 тона, докато през 2019 г. е 54 960 т. Заради климатичните условия при реколтата от плодове не може се прави абсолютна аналогия на една година с друга. Очевидно е обаче, че е и през 2020 г. - независимо от студовете през март и април, пазарът трябва поеме значителни количества от сладкия плод.

Отчетът за 2019 г. сочи, че общо в страната са произведени 234 589 тона плодове, което е с 2,7% повече в сравнение с 2018 г. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови (45%) и на череши (39%). Южният централен район заема 40,4% от производството на вишни в страната, на ябълки – 37,3%, на сливи – 23,8%, и на круши –20,9%. В Северния централен район са произведени 85.8% от кайсиите за страната. При производството на малини най-висок дял заема Североизточният район.

Интересно е да се види и как е разпределено потреблението на тази реколта. От произведените 234 589 тона плодове реализация на пазара са намерили 98,5 процента. За търговската мрежа са насочени 47,7%, за преработвателната промишленост – 33,7% от плодовете, а 1,6% са за собствена консумация.

Заради коронавируса COVID-19 тази година пазарът ще понесе значителни промени заради очакванията за срив в потреблението. От министерството на земеделието обещават да наблюдават стриктно вноса на череши, кайсии и други плодове от съседните държави, чиито конкурентни цени са най-голямата заплаха за родните градинари. Дали обещаваната защита ще даде реални резултати, ще видим само след месец-два.

Близо 40 на сто от овощните градини се поливат
8626
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
При това без печалба за търговеца
В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Близо до фронтовата линия в Донбас късните сортове може да си останат по овошките
Няма кой да бере рекордната реколта от череши във воюваща Украйна
Започва традиционната операция по охрана на земеделската продукция в региона
Времето бави узряването на кюстендилските череши
Спешни мерки при инфекциозно опожаряване на овощните!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини