Начало » Новини » Страната
11.05.2020 г.

Нов сайт ще популяризира традиционната храна чрез slow туризъм

Традиционните храни
Нов сайт ще популяризира традиционната храна чрез slow туризъм

„Опознай Родината, като я вкусиш“ е нов вид slow туризъм в България, който има за цел да популяризира традиционната местна храна, съчетавайки гастрономическите турове с опознаване на българската култура и история. Чрез организирани турове създаделите на новия сайт SlowTours.bg. имат за цел да срещнат българските и чуждестранни туристи с отдадени на чистата храна хора, с пазители на духовното наследство, с радетели за българщината, посочват създателите на платформата.

Първият тур ще се проведе на 23 и 24 май с посещения на български манастири, в които се отглежда екологично чиста храна. Турът е двудневен и включва обиколка на десет български манастира, където духовниците сами правят кисело мляко, сирене и кашкавал от биволско, овче и краве мляко, различни видове консерви, вино, ракия и сладка, отглеждат плодове, зеленчуци, риба и животни, а в Гигинския манастир дори се провежда изложение на хранителни продукти, приготвени от монаси. Турът включва посещение с подробни екскурзоводски беседи за всеки манастир, както и възможност за покупка на чиста и натурална манастирска храна и напитки.

Гастрономическите и винените турове, посветени на кулинарните традиции, историята, културата, запазените стари български сортове и породи, имат за цел да дадат не само познание, но и наслада от срещата с автентичното българско. „Зад всяко място се крият истории, гастрономически традиции, занаятчийски аромати и почитани във времето практики, запазени от жени и мъже, чиято идентичност и култура са изграждани от векове.

Защо Слоутурс. БГ? Slow (от англ. – бавен, спокоен) и концепцията за бавно пътуване е точно обратното на това, което разбираме под „забързан свят“ – да живееш, без да спираш, да се отпуснеш и да се насладиш на живота си и хората в него.

В края на 80-те години на ХХ век основателите на международното движение Slow food си задават същите въпроси и решават, че един от начините за борба с този начин на живот е чрез храната – тя трябва да е добра, чиста и честно произведена.

Добра – да е качествена, вкусна и здравословна, чиста – да е произведена по начин, който не вреди на околната среда, честна – на цени, достъпни за потребителите и справедливи за производителите. Такава е и философията на slow пътуванията. В техния фокус са и изчезващи български сортове плодове и зеленчуци, стари породи, местни сортове винено грозде като Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза и др., традиционни ястия и продукти. Друг плюс е прозрачността при производството на храни и скъсяването на пътя им от полето и фермата до чинията на трапезата.  Първите slow пътувания са планирани за втората половина на май в райони, свободни от COVID-19.

След поклонническия тур се организира подобно пътуване и в Югоизточна България, където ще бъдат представени производители на различни видове таханени продукти.

Нов сайт ще популяризира традиционната храна чрез slow туризъм
8594
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини