Начало » Важно за фермера » Гори и екология
08.05.2020 г.

WWF картира най-ценните вековни гори, собственост на общините

Община Севлиево обяви почти 700 декара стари гори за опазване
WWF картира най-ценните вековни гори, собственост на общините

sinor

Община Севлиево е втората община в България, която предприема категорични мерки за опазване на най-старите гори, общинска собственост. Това стана със заповед на кмета на общината Иван Иванов след заседание на общинския съвет. По-рано експерти на природозащитната организация WWF запознаха местните власти с резултатите от двугодишно проучване на състоянието на старите гори, намиращи се в територии, собственост на десетки общини у нас.

Старите Севлиевски гори, които вече са под защита, са над 150-годишни букови площи - с участие и на обикновен габър, горун (вид дъб) и дребнолистна липа. Отделни букови дървета са с дебелина на ствола от над 90 см и вероятна възраст от около 200 години. В тези гори има голям запас от мъртва дървесина, което е предпоставка за поддържането на висока степен на биологичното разнообразие.

Научната и теренна работа по идентифициране и картиране на старите гори, общинска собственост се осъществява от природозащитната организация WWF от 2018 г насам. До момента проучванията обхванаха територията на 38 общини и установиха 4600 ха (46 000 дка) стари гори.

13 % от горите в България (523 хил. ха) се управляват от общините, а едва 9 % от общинските гори са на възраст над 100 години. Това са гори, съсредоточени предимно във вододайни зони и стръмни терени. Освен че са дом на удивително биоразнообразие, те опазват водите, предотвратяват ерозията и наводненията, пречистват въздуха и обогатяват почвите, поради което имат огромно значение за хората и за поддържането на нашата среда на живот в условията на климатични промени. За да продължат да предоставят тези жизненоважни екосистемни услуги обаче е необходимо да се предприемат спешни мерки за тяхното опазване.

„WWF предостави резултатите от проучването на общините и ги прикани да предприемат конкретни действия за опазването на тези най-ценни за природата и за хората гори. Първи откликнаха от община Ботевград (1000 дка), а сега и от община Севлиево (700 дка). Надяваме се в скоро време и други общини да последват този пример. Така биха отговорили на очакванията и нуждите на обществото за опазване на природата и безценните екосистемни услуги, които тя предоставя“, коментира Нели Дончева, главен експерт в практика „Гори“ във WWF.

Кои гори са стари?

Старите гори са едни от последните кътчета дива природа, които са слабо повлияни от човека. Те все още съхраняват примери за биологично разнообразие, характерно за девствените гори, съществували някога в цяла България. Eдинствено в старите гори дърветата достигат пределната за вида си възраст, често между 300 и 400 години и придобиват величествени размери от над 40 – 50 м височина и 1 – 2 м дебелина, като загиват, без да бъдат отсечени. Днес старите гори в България са съсредоточени предимно в места, където достъпът все още е ограничен поради липсата на пътища или стръмен релеф. Повече данни за тях WWF публикува на своята публична GIS платформа.

WWF картира най-ценните вековни гори, собственост на общините
11062
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Бюджетът стигат за 76 от общо одобрените 90 общински проекта за енергийна ефективност
Анализ на Института по пазарна икономика
Цели 26 малки общини водят София по ръст на собствените си приходи
Срещи с бранша
Ще има общински магазини само с български стоки
Защо протестират в Генерал Тошево
Уедряване на земята е възможна с непотърсените от реституцията земи
Фонд „Земеделие”
Подписани са 32 проекта за общинска инфраструктура
ПРСР 2014-2020
Кандидатстването за обновяване на селата се удължава до Коледа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини