Начало » Новини » Света
08.05.2020 г.

Юроактив: След две седмици представят новата политика на ЕС в областта на храните

Предстоящо
Юроактив: След две седмици представят новата политика на ЕС в областта на храните

sinor

Европейската комисия е готова да обяви на 20 май своята дългоочаквана политика в областта на храните, включена в стратегията „От фермата до трапезата”, съобщава Euroactiv, цитиран от Института за агростратегии и иновации. Ще припомним, че представянето на този документ беше отлагано два пъти. Според седмичната „индикативна програма“ на ЕК се очаква също да се обяви и стратегията за биологичното разнообразие, еднакво важна за агро-хранителния сектор.

Датата трябва да бъде потвърдена и може да подлежи на промяна, тъй като графикът е необвързващ, но вицепрезидентът на комисията Франс Тимерманс възнамерява да спази обещанието си да представи двете стратегии само с кратко закъснение, след като те трябваше да бъдат презентирани на 29 април.

Говорителят на ЕС каза пред EURACTIV, че това е предварителен дневен ред и че окончателният график за всяко заседание на Колежа на комисарите се определя само в понеделник преди тази среща от началниците на кабинетите.

"Това ще бъде силно предложение", заяви неотдавна Тимерманс по време на изслушване с евродепутатите в комисията по околна среда на Европейския парламент. Предложението се очаква да изясни връзката между двете стратегии по теми като тази за пестицидите.

На 7 май Тимерманс е изслушан от членовете на ЕП в Комисията по земеделие и развитие на селските райони за начините за гарантиране на устойчивостта на земеделието в ЕС след пандемията от коронавируса. Законодателите ще обсъждат начините за съгласуване на целите на двете стратегии, съчетани с необходимостта от стабилизиране на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор на ЕС след пандемията.

Стратегията „От фермата до трапезата” ще бъде включена във водещата екологична политика на ЕС - Зелената сделка и има за цел да направи цялата хранителна верига от производството до потреблението по-устойчива и неутрална в своето въздействие върху околната среда.

Тимерманс координира стратегията, като включва комисаря Стела Кириакидес - за аспектите на безопасността на храните, полския еврокомисар Януш Войчеховских - за селското стопанство и литовския им колега Вирджинюс Синкевичиус - по отношение на морските продукти.

„От фермата до трапезата” предвижда законодателни действия и ще има конкретни цели за намаляване на риска и използването на пестициди, както и торове. Стратегията за биологичното разнообразие пък се очаква да въведе целта на ЕС за увеличаване на земите с биологично производство в рамките на ЕС.

Въпросът дали да се забави стратегията беше силно обсъждан през последните няколко седмици, като фермерската конфедерация COPA-COGECA призова за по-нататъшното отлагане и обсъждане на стратегията поради нарастващия натиск, който стои пред фермерите по време на избухването на COVID-19.

По подобен начин групата на Европейската народна партия (ЕНП) също призова за по-нататъшно отлагане поне след лятото, позовавайки се на „кризата, причинена от пандемията на коронавирус“.

Основната асоциация на ЕС за храни и напитки FoodDrinkEurope заяви, че отлагането може да бъде възможност за отчитане на променящия се пейзаж, причинен от COVID-19. Според Мела Фруен, генерален директор на FoodDrinkEurope, забавянето на стратегията не беше голяма изненада, тъй като COVID-19 хвърли в смут цялата глобална икономика, а хранителната система е подложена на тест, както никога досега. „Важно е Комисията да използва това време, за да гарантира, че стратегията  може да отразява новия свят, в който живеем“, посочи още ръководителят на FoodDrinkEurope.

Юроактив: След две седмици представят новата политика на ЕС в областта на храните
6395
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Консултативния съвет прие цените, по които ще се доставя вода за сезон 2024 г.
100 млн. евро ще бъдат инвестирани в ремонта на инфраструктурата за напояване
Разгледайте уебсайта на МЗХ за Стратегическия план 2023 -2027 г.
Ето какви промени в Стратегическия план изпрати МЗХ за одобрение в Брюксел
Фермерите получават нов сайт за плана
В средата на декември пращат променения Стратегическия план в Брюксел
За по-ефективно използване на водата била нужна национална стратегия
МЗХ се надява на сътрудничество със Световната банка в областта на напояването
Втора част от документа, представен за обществено обсъждане
Близо 478 млн. лв. са субсидиите за инвестиции по стратегията „От фермата до трапезата”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини