Начало » Новини » Света
04.05.2020 г.

ЕК публикува мерките - до 5 хил. евро на фермер и до 50 хил. евро – за малка фирма

Публикувано днес
ЕК публикува мерките - до 5 хил. евро на фермер и до 50 хил. евро – за малка фирма

sinor

Европейската комисия публикува днес последния пакет от изключителни мерки за по-нататъшно подпомагане на селскостопанския и хранителния сектор, който ще бъде най-силно засегнат от кризата, предизвикана от коронавируса COVID-19. Ще припомним, че мерките бяха предложени на 22 април и след продължителните преговори се стигна до одобрението им.

За България е от изключителна важност, че Комисията предлага държавите-членки, които разполагат с оставащи фондове за развитие на селските райони, да могат да използват тези пари за подпомагане на земеделските стопани и малките предприятия в хранително-вкусовата промишленост през 2020 г., съобщи аграрният сайт на ЕК.

Целта е да се осигури незабавно облекчение на най-засегнатите от кризата. Държавите-членки могат да предложат подкрепа до 5000 евро на земеделски стопанин и 50 000 евро за малък бизнес. Това предложение трябва да бъде представено на Съвета и на Парламента за одобрение.

Ето и останалите мерки за подкрепа, които бяха одобрени на този етап.

Помощ за частно съхранение: Комисията ще подкрепи помощта за частно съхранение на млечни продукти (обезмаслено мляко на прах, масло, сирене) и месни продукти (говеждо, овче и козе месо). Тази мярка позволява временно изтегляне на продукти от пазара за минимум от 2 до 3 месеца и максимален период от 5 до 6 месеца.

Заявленията за участие в схемата ще се отворят от 7 май 2020 г. Тази мярка има за цел да стабилизира пазара чрез временно намаляване на наличното предлагане.

Гъвкавост за програми за подпомагане на пазара: Комисията ще позволи гъвкавост при прилагането на програми за подпомагане на пазара на вино, плодове и зеленчуци, трапезни маслини и зехтин, пчеларство и училищната схема на ЕС (обхващаща мляко, плодове и зеленчуци). Тази гъвкавост има за цел да ограничи наличното предлагане във всеки сектор, което да доведе до балансиране на пазарите. Освен това ще позволи преориентиране на приоритетите за финансиране към мерки за управление на кризи.

Временна дерогация от правилата на ЕС в областта на конкуренцията: Член 222 от Регламента за общата организация на пазарите (ООП) позволява на Комисията да приеме временни дерогации от някои правила на ЕС в областта на конкуренцията в ситуации на тежки пазарни дисбаланси. Комисията прие такива дерогации за сектора на млякото, цветята и картофите. Тези дерогации позволяват на операторите да се самоорганизират и прилагат пазарни мерки на своето ниво, за да стабилизират своя сектор и по отношение на функционирането на вътрешния пазар за максимум 6 месеца. Например в сектора на млякото ще бъде разрешено да планират колективно производство на мляко, а в сектора на цветята и картофите ще бъде разрешено да изтеглят продукти от пазара. Ще се разрешава и съхранение от частни оператори. Движението на потребителските цени и всяко възможно разделяне на вътрешния пазар ще се следи отблизо, за да се избегнат неблагоприятни ефекти.

Комисарят по земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски обяви, че се действа бързо, „за да разполагаме с всички необходими мерки в подкрепа на земеделските стопани и нуждаещите се. Някои пазари на селскостопански и хранителни продукти бяха силно засегнати от кризата. Сега обаче съм уверен, че приемането на тези мерки ще осигури осезаема подкрепа, ще изпрати правилния сигнал до пазарите и скоро ще осигури известна стабилност. Този пакет и предишните мерки за подкрепа показват, че Комисията е готова и ще действа, както ситуацията го изисква. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията в тесен контакт със заинтересованите страни, Европейския парламент и държавите-членки“, заключи Войчеховски.

ЕК публикува мерките - до 5 хил. евро на фермер и до 50 хил. евро – за малка фирма
31803
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
В обект с 9500 птици в село Стефаново
Открито е ново огнище на птичи грип при патици мюлари в Добричко
Земеделските кооперации в България също трудно изпълняват зелените изисквания
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини