Начало » Новини » Света
30.04.2020 г.

Преговорите по новата ОСП реално се изтласкват до януари 2023 г.

Тревоги
Преговорите по новата ОСП реално се изтласкват до януари 2023 г.

Европарламентът в Брюксел Снимка: sinor

С последното си решение Комисията по земеделие към Европейския парламент на практика гласува удължаване на сега действатаща ОСП с до две години, съобщи сайтът АРК2020.ес. Еврокомисията поиска двугодишен преходен период, ако не бъдат постигнати споразумения за новата ОСП и новия общ бюджет на ЕС до 30 октомври тази година. Предложението на Европейската комисия бе за една година удължаване, но групата на членовете на Европарламента гласуваха за незадължително удължаване с още една година.

Въпреки че това официално е само това, че мандатът на Парламента за преговори в предстоящите преговори със Съвета на министрите (триалог) в действителност изтласква реформата на ОСП до януари 2023 г.

Прибързаният характер на вота на евродепутатите от заседанието, проведено на 28 април т.г., беше посрещнат отрицателно от някои страни. Критиците го оспорват и настояват за пълен пленарен дебат в средата на май, в който ще участват всички членове на ЕП.

Запознати с досегашния процес са заявили пред агросайта на земеделската комисия, че „В Комисията по земеделие само докладчиците в сянка действително са работили по досието и не е имало дебати на ниво комитет. Това е трябвало да стане на 15 април, но тъй като не са успели да спазят срока, са съкратили процедурата. Сега целият пленарен състав е прекратен и решението да се удължи срока на старата ОСП до две години е взето от 4-5 докладчици в сянка. “

Освен това: официалните тристранни срещи могат да се проведат само след следващата пленарна сесия, насрочена за 13 и 14 май.

Съществуват обаче спекулации, че докладчикът Катайнен може да се опита да започне неформални преговори с Tриалога. Това би било крайно нередно и със сигурност би тествало представата за трима равностойни партньори на институционално равнище на ЕС.

Сега процесът най-вероятно ще премине директно към следващия етап на 13-14 ноември - преговори между Парламента и националните земеделски министри. Критиците твърдят, че забързването на процеса отслабва позицията на Парламента в тези преговори, тъй като двугодишната бюджетна позиция беше решена без пълен дебат и гласуване.

Тази двегодишна пауза също означава, че новите инициативи за по-голяма устойчивост в областта на агро-хранителната верига и селските райони, за привеждане на ОСП в по-голяма степен в съответствие с други политически императиви, са ограничени - без промяна в ОСП земеделските производители и други, засегнати от ОСП, могат да работят само в рамките на настоящите си правила.

„На 28 април евродепутатите от Комисията по земеделие към ЕП гласуваха удължаване с още две години на същата недостатъчна политика, въпреки продължаващата криза в областта на климата и биоразнообразието и въпреки призивите на научната общност за промени в ОСП. С одобряването на тристранния мандат без допълнително гласуване в пленарна зала те прекъснаха всеки смислен дебат и решиха над 100 млрд. евро пари на данъкоплатците по възможно най-непрозрачния начин”, коментират експерти.

Комитетът беше силен в подкрепата си за поддържане на бюджета на ОСП: „Одобреният текст потвърждава противопоставянето на Парламента срещу всякакви съкращения, свързани с ОСП. Депутатите настояват, че финансирането на политиката на ЕС за фермерите от 27 страни членки трябва да се поддържа на равнище 2014-2020 г. в реални условия. Ако преходният регламент влезе в сила преди постигането на сделката за бъдещата МФР, националните тавани за директни плащания, развитието на селските райони и секторната подкрепа през 2021 г. и потенциално през 2022 г. трябва да се основават на тези в бюджета на ЕС за 2020 г. “

Предложените 400 изменения са намалени до 27 компромисни изменения с малко преговори. Някои от акцентите включват:

Предложено беше да се ограничат някои AЕКМ (агроекологични и климатични мерки) до три години. Държавите-членки все пак ще имат възможност за изпълнението на дългогодишни ангажименти (многогодишни програми) за околната среда, климата, биологичното земеделие и хуманното отношение към животните по време на преходния период след гласуването.

Външната конвергенция (между държавите) не е включена в окончателния приет доклад, докато вътрешната конвергенция е включена. Това означава, че не са положени усилия да се промени настоящата, нелоялна динамика, при която едни земеделски стопани, например в Холандия, получават много повече подкрепа от ЕС, отколкото тези в Литва, което води до нелоялна конкуренция и евентуално изчезване на семейните ферми в полза на корпоративна консолидация в някои страни. Въпреки това членовете на комисията по земеделие одобриха продължаването през преходния период на изравняването на директните плащания във всяка държава-членка (вътрешна конвергенция).

Преговорите по новата ОСП реално се изтласкват до януари 2023 г.
7598
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
За преходния период има над 1,5 милиарда лева, от които едва ли ще се усвоят и 50 на сто
Втора част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Важно за малките фермери
Бюджетът за местните групи щял да нарасне с 68 млн. лв. през следващите две години
Мониторингов комитет на ПРСР
Мерките по ПРСР с осигурените бюджети за преходния период
Важно е мнението на бранша
Прогнозният бюджет за ПРСР, разпределен по мерки за 2021 и 2022 година
Парите за България
България ще разполага с близо 2,401 млрд. евро в преходния период 2021-2022 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини