Начало » Новини » Коментари
14.04.2020 г.

Дребните фермери искат справедлива помощ в сектора на плодовете и зеленчуците

Мнението на бизнеса
Дребните фермери искат справедлива помощ в сектора на плодовете и зеленчуците

sinor

Седмица след като фонд „Земеделие” гласува спешна подкрепа за едни от най-уязвимите сектори от селското стопанство като животновъдство, овощарство и градинарство, на редакционната поща на Синор.бг получихме писмо от производители на плодове и зеленчуци от страната, почувствали се засегнати от липсата на реално подпомагане за малкия и среден фермер.

„Хубавото е, че за първи път при сегашната криза усещаме отношение към българските производители на плодове и зеленчуци, но като подсектор от земеделието ние отново не сме поставени при еднакви условия с останалите колеги”, се посочва в писмото. Затова и в обръщение до управляващите и до гражданите на страната те предлагат да се прокара адекватна помощ, както го правят в останалите държави.

Според фермерите в този момент страната ни не прилага правилно предложената мярка на Европейския съюз за субсидиране и за отпускане на заеми по различните програми. Според тях в сектор „плодове и зеленчуци трябва да се отпускат безлихвени заеми, в размер до 85% от производствените разходи по действащите технологични карти на стопанството. Защото браншът се нуждае от тази подкрепа в настоящия момент. Искането е помощите да се прилагат поне за плодовете и зеленчуците, включени в групата за обвързана подкрепа, а не само за ограничен брой зеленчуци и плодове.

Предложеният сега вариант за подкрепа не показва справедливо отношение към уж приоритетния ни сектор, смятат дребните фермери. Не може нашите пари, които ще ни се дадат за обвързана подкрепа за 2020 година, да ни бъдат дадени като кредит с лихва 2 процента и срок на погасяване - 30.06.2021 г. Това не е благородно подпомагане, а и не всички земеделски производители могат да се възползват от него, защото е заложено само за определени зеленчуци, се казва в писмото.

Друго изискване е данъкът върху добавената стойност ДДС за продуктите от секторите „плодове, зеленчуци и животновъдство” да стане 5%, както е в много други страни”, се посочва в писмото.

Факт е, че досега държавата отпуска помощ основно на търговците – става въпрос за 5-те милиона лева, които търговските вериги ще получават, за да изкупят българската оранжерийна продукция, като мотивът за това е, че парите ще се дадат за опаковане и проверка за качеството. Според фермерите обаче тези пари могат да се дават и на самите градинари за транспорт до магазините, тъй като не всички вериги биха могли да изкупят продукцията на местните производители, както гласи вчерашното постановление на Министерския съвет.

Затова се предлага фонд „Земеделие” да отвори нова спешна мярка за покупка на хладилни микробуси от среден клас за земеделските производители, като за целта се прилага авансово субсидиране на стопаните. „В момента търговските вериги задължително изискват продукцията ни да пристига с хладилни транспортни средства, с които малките и средни производители не разполагат”.

„В същото време много често прекупвачите доставят в магазина евтина вносна стока и я представя за българска, а нашата продукция остава непродадена или неприбрана”, припомнят в писмото. И подчертават, че сега е моментът тази пречка да се премахне, още повече че и ЕК няма да откаже субсидирането на тази мярка при сегашното епидемично положение. Щом държавата е изчислила, че транспортът за превоз на пресните зеленчуци струват на търговците 40, 60 или 80 стотинки за килограм, нека да отпускат и на нас подобна помощ, така че ние сами да си я транспортираме, смятат земеделците. Още повече че тази помощ ще покрива само транспортните разходи, докато производителите имат и редица други разходи, свързани със самото отглеждане на продукцията, покриването на заплати и кредити и др.

Само така „нашите управляващи ще докажат, че мислят и за производителите на плодове и зеленчуци, а не само за животновъдството, където реагират бързо и с голямо финансиране. А и видовете помощ там са в съотношение 3 към едно в полза на животновъдството за сметка на „плодовете и зеленчуците”.

Оценяваме нелекия труд на колеги животновъди, не сме против подпомагането им, но сме за справедливо отношение и към нашия привидно приоритетен сектор - плодове и зеленчуци, обясняват в писмото. И допълват, че при животновъдите помощите са немалко - за покупка на фуражи, за обновяване на стадата, пострадали от епизоотии, за хуманно отношение към животните, обвързана подкрепа, за селекционен контрол, преходна национална помощ, помощ de minimis и т.н.

Фермерите предлагат държавата да плаща авансово 85% от държавната помощ за проекти, свръзани с инвестиции в материални активи при първичното производство на растителна земеделска продукция. Така стопаните ще могат да се изпълнят проектите си преди да е дошъл беритбеният период при някои плодове и зеленчуци.

„Настояваме за хуманно отношение и към нас - производителите и клиентите ни - т.е. целия български народ, защото вкусните ни плодове и зеленчуци трябва да присъстват на трапезата”, пише в писмото. И припомнят, че дори кланиците получават пари за изкупените агнета, което си е защитна цена. Защо преди време беше невъзможно да има защитни цени, а сега има – но само за агнетата, а не и за производството на плодове и зеленчуци".

Ето и предложенията, които малкият и среден бизнес дава като насърчения за наемане на работна ръка в сектора. Те настояват схемата за субсидиране на работниците, известна като 60:40, да се прилага и за плодовете и зеленчуците.

Да се субсидират земеделските производители с поне 50% заплащане на заплата и осигуровки, когато назначат нови хора, изпратени от бюрата по труда.

а/ Ако насочените работници са с право на подпомагане и започнат работа, тогава те да получават заплатата си от работодателя плюс 50% от обезщетението, заплатено от социалното министерство, а не 100% заплата и 100% обезщетение, както се предлага сега - и нито стотинка подпомагане за земеделския стопанин. Той е дойната крава за работници, търговци, преработватели, банки и други субекти.

б/ Ако насочените и одобрени работници откажат да започнат работа, да им се прекрати обезщетението.

В случай, че земеделските стопани бъдат субсидирани по предлаганите схеми, то ето какви биха били и ползите:

За работодателите: Ще имат по-голям избор на работници и ако някои от тях напуснат, ще има възможност да ги заменят с други. Ще се повиши отговорността и качеството им на работа, защото могат да загубят и социалното подпомагане. Ще се намали времето за попълване на еднодневни договори, защото те ще са по-неефективни.

За работниците: Ще работят, няма да са ограничени само у дома си, ще имат и по-голямо заплащане, което ще намали разликата, сравнена със заплащането в чужбина. Ще са при децата си, в семействата си. Ще имат по-голяма биосигурност и удобства. Ще консумират вкусни български продукти и други.

За държавата: Ще осигури работници за цялата хранителна верига. Ще запази много български семейства от раздяла, защото те отиват в чужбина да търсят работа и препитание и същевременно подпомагат чуждите икономики с работна сила и бюджета им чрез потреблението си. Ще се намали опасността от разпространение на различни болести при многократните преминавания на границите при отивания и връщания. Ще помогнат на децата си да научат българския език, да се образоват и да станат възпитани и отговорни. Ще се намали обезлюдяването и разрухата на българските села. Ще се покаже, че държавата мисли за народа си и неговото изхранване. Ще се изплатят по-малко средства от фонд безработица.

В края на своето писмо земеделците сигнализират, че заради проблеми в системата ИСАК, където все още не са качени всички правни основания, те не могат да подадат заявления за 2020 г. и да ползват засега предлаганите от администрацията подпомагания. Защо за оранжерийните производители се искат заявления за 2019 г., а за останалите - заявления за кампания 2020 г., след като заради липсата на правни основания те не могат да затворят заявленията си.

Дребните фермери искат справедлива помощ в сектора на плодовете и зеленчуците
17810
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
След фермерските протести
България и 19 държави в ЕС очакват решения от Европейската комисия по Зелената сделка
Министър Вътев изпрати протестно писмо до Украйна
Близо 38 т слънчоглед от Украйна са внесени в България без лицензии от декември 2023 г.
В писмо до министрите на земеделието в Общността
Шест фермерски организации в ЕС настояват за ограничаване на вноса от Украйна
БАхК не присъства на срещата с премиера на 22 януари
От агрохранителната камара искат среща с депутати и изпълнителна власт по проблемите в сектора
Заедно с още четири държави членки
България поиска в писмо до ЕК реални мерки в защита на фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини