Начало » Новини » Света
04.04.2020 г.

Неизвестни лица превзеха сградата на украинския държавен резерв

В търсене на информация за разпределянето на медицинските маски
Неизвестни лица превзеха сградата на украинския държавен резерв

В четвъртък група от над 20 неизвестни лица превзе сградата на Държавната агенция за резерва на Украйна, съобщиха от пресцентъра на ведомството, цитирани от електронното издание АПК-Информ. „Вследствие на техните действия бе изпочупено държавно имущество и организационна техника, а има шанс и служители да са били заразени с COVID-19. Държавната агенция за резерва на Украйна приема това за провокация и опит на представители на политически партии да блокират дейността на държавния резерв, тъй като сега помещението трябва да бъде затворено за карантина и да бъде дезинфекцирано, което може да доведе до пълно спиране на работата на ведомството”, изтъкнаха оттам.

Русия и Украйна ограничават износа на пшеница

В съобщението се посочва, че сградата на държавния резерв е обект с ограничен достъп и там може да се влезе само с електронен пропуск. Нарушителите са проникнали в момент, когато един от служителите влизал в агенцията. На искането на охраната да не нарушават режима на карантина и да напуснат помещението те отказали категорично и извикали полицейски патрул. „На въпрос на представител на държавния резерв от какво са продиктувани подобни радикални действия неизвестните лица обявили, че са подготвили писмо към председателя на държавния резерев и поискали да разберат как и на кого са били предоставяни медицинските маски. Тогава били уведомени, че кутията за въпроси е на първия етаж и не е задължително да нахлуват в помещение с ограничен режим на достъп. Колкото до маските, държавният резерв е предал всички 9,986 млн. броя на министерството на здравеопазването, което е натоварено с разпределянето им”, обясниха от ведомството.

Случаят с държавния резерв далеч не е прецедент в Украйна, която и без териториалните проблеми с Русия и коронавируса очевидно преживява периода на Дивия Запад в съвременния му източноевропейски вариант „разграден двор”. При това действията на превзелите сградата приличат повече на политически акт, докато съобщения за насилнически прояви спрямо органи на местно самоуправление и особено на компании са далеч по-чести и с по-тежки последици. Явлението е познато в Украйна като „рейдерство” и не само терминът напомня за конниците, преследващи влакове в американските уестърни. А дали ще бъдат определяни като каубои или разбойници май зависи само от това кой гледа филма – за някои може да се окажат и съвременният вариант на Робин Худ, избавящ обикновените хора от произвола на местните дерибеи. Проблемът е толкова сериозен, че на управляващите в Украйна често се налага да дават обещания за предприемане на действия на национално ниво и да сформират комисии в търсене на решения. Действията им обаче изглеждат чисто формални – явно политическа воля за справяне с явлението липсва и дори има подозрения, че обслужва и лица по високите етажи на властта, елиминирайки евентуална икономическа конкуренция. А дори у украинските политици да не липсва желание, едва ли ще успеят да се справят скоро, ако от държавния резерв са прави, че превземането на ведомството е дело на представители на политически партии – както е добре известно, рибата се вмирисва откъм главата. Съвсем друг въпрос е как са били разпознати като партийни дейци, след като в целия материал са квалифицирани като „неизвестни”. Май някой не се е справил добре с отразяването на случая в желанието си да му придаде нужната политическа окраска – или пък има какво да крие.

Неизвестни лица превзеха сградата на украинския държавен резерв
10474
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини