Начало » Новини » Коментари
02.04.2020 г.

Земеделците спешно настояват за специален режим в условия на COVID-19

С писмо до премиера
Земеделците спешно настояват за специален режим в условия на COVID-19

sinor

Близо 40 браншови организации от агросектора настояват за специален режим на работа в условията на коворанируса COVID-19, за да не блокира тяхната дейност. Това съобщиха представители на специално създадения за целта „Национален земеделски форум“, изпратили за целта писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на оперативния щаб доктор Венцислав Мутафчийски, министъра на земеделието Десислава Танева и здравния министър Кирил Ананиев. В него те настояват заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъдат поставени под специален режим на карантина, с което да не се допуска блокиране на постоянния цикъл на работа в тези ключови за националната сигурност сектори.

От земеделския форум предлагат също да се поеме ангажимент за наемане в селското стопанство на хилядите останали без работа заради кризата.

Организациите настояват за въвеждането на специфичен режим на карантина за работещите - с определението „критични работници“. Като такива се възприемат всички заети и ангажирани в първичното селскостопанско производство, неговата преработка и производство на храни.

При сегашния ред за карантиниране съвсем скоро цели предприятия рискуват да бъдат затворени, защото само при един заразен, всички работници ще трябва да бъдат поставени под карантина, а стотици производства, от които зависи прехраната на населението, да преустановят работа.

"Това положение е пагубно не само за конкретното стопанство и заетите лица, но би създало и редица опасности за населението и националната сигурност. Освен проблема с липсата на работна ръка в сектора трябва да се знае, че нашите работници са тясно специализирани и не могат да бъдат заменени от нови, при случай на карантина. В случай, че се предвиди зелен коридор за наши работници към европейски държави, допълнително ще настояваме пред щаба те да не бъдат допускани обратно в страната и да бъдат своевременно информирани за това”, посочва Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България АЗПБ.

От браншовата организация подготвят предложения за други социално-икономически мерки, които ще бъдат представени допълнително пред Оперативния щаб и Народното събрание.

В призива се подчертава, че земеделските стопани от сектор „Животновъдство“, както и всички преработватели и производители по агрохранителната верига познават отлично пораженията, които инфекциозните заболявания причиняват при животните. Земеделските производители от години са изградили стриктна дисциплина в прилагането на мерки за превенция срещу зарази като африканска чума по свинете и птичи грип.

Извънредното положение създава много притеснения за животновъдите, при които процесът на работа е непрекъснат. Новите мерки на кризисния щаб предвиждат при заболели хора, под карантина до 28 дни да останат и всички, които контактни с него.

"Производственият процес в животновъдните обекти не трябва да бъде спиран. Представете си, че ако една ферма остане без персонал и за един ден - това означава закриване на предприятието. В нашия сектор всеки работник е контактен с другите и дори различните смени контактуват помежду си. Дори само един или двама работника да имат проблеми, няма кой да обслужва животните", категоричен е Иван Ангелов, член на АЗПБ и собственик на най-голямата българска компания за производство на яйца от свободно отглеждани кокошки.

Специфичният режим на карантина, предложен от организациите, се изразява в разрешаването на карантинираните работещи да могат при стриктно определен от работодателя маршрут и при организиран служебен транспорт да се предвиждат до работното си място, да прилагат под контрол утвърдени със заповед на ръководител правила за лична дезинфекция, да полагат труд в регламентираното работно време, след което по съответния маршрут и с организирания служебен транспорт да се прибират на деклариран от тях актуален адрес на местоживеене.

Земеделците спешно настояват за специален режим в условия на COVID-19
14723
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
С промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство
ЕК подкрепя искането ни за прехвърляне за догодина на неусвоена квота за калкан
Срокът за повечето инструменти изтича на 30 юни
Премахват постепенно временната рамка за държавна помощ вследствие на коронавируса
Увеличението за 2022 година е с 50 на сто
Вдигат бюджета за държавни помощи за фермерите със 150 милиона лева
Поставянето на служителите под карантина накъсва веригите за доставки
Основни хранителни стоки изчезнаха от магазините в САЩ заради коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини