Начало » Новини » Интервю
24.03.2020 г.

Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза

Становища
Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза

sinor

От началото на извънредното положение, наложено на 13 март срещу неразпространението на COVID-19 в страната, са изминали само 12 дни, но бизнесът в земеделието вече се сблъсква с основни проблеми, свързани с нередовни доставки на определени суровини. Какви са възможните изходи за действие и как земеделските производители ще успеят да преодолеят кризата, като в същото време спазват правилата за карантина - за отговор на тези въпроси Синор.бг потърси мнението на директора на Института по аграрна икономика Божидар Иванов.

Три са основните рискове, които на този етап се очертават ясно пред бизнеса – навременното намирана не квалифицирана работна ръка, така че да се прибере реколтата, как в условията на карантина храните да стигат безпрепятствено от фермера до крайния потребител и как ще се процедира при увеличеното вътрешно потребление на храни, което неизбежно ще настъпи поради блокирането на вноса.

„Земеделието е отрасъл, в който са заети 18 на сто от работоспособното население на страната и при този висок процент е редно да се потърсят онези бързи механизми за действие, които биха осигурили квалифицирана работна ръка за отрасъла”, посочи Божидар Иванов. За изострянето на този проблем фермерите говорят отдавна, но вероятно сега е назрял моментът за неговото спешно решаване.

Само преди дни изпълнителният директор на Съюза на градинарите Мариана Милтенова предложи вариант, при който много българи, които заради кризата временно ще останат без работа или пък са се завърнали от Европа, да бъдат пренасочени към земеделски производители, търсещи работна ръка в интензивните производства на плодове и зеленчуци. Земеделският производител от Елхово Борислав Петков посочи, че в неговия регион вече има запитвания от страна на съкратени работници, така че по места този проблем би могъл да намери лесно решение.

Вторият голям проблем ще се усети още за Великден, когато хората няма да успеят да стигнат до овцевъдните ферми, за да доставят необходимото им за трапезата агнешко месо. Централизираните доставки до малките ферми отдавна са проблем за бизнеса. Според икономисти около 80 на сто от доставките на агнета са от малки стопанства, затова и при сегашната изолация, която ще продължи поне до 12 април, е очевидно, че доставките на агнета силно ще бъдат ограничени. А това означава срив за фермерите, които са инвестирали цяла зима, коментират и хора от бранша.

Именно затова и съветите на икономистите са за пренастройка на бизнеса, така че кланици и преработвателни предприятия, които разполагат с необходимата транспортна база коренно да променят веригата на доставки, така че да се отговори на нарастващото вътрешно потребление на храни.

Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза
33636
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Малко след началото на жътвата
Божидар Митов: Има вероятност хлебното зърно ще отстъпи по качество на миналогодишното
Позиция на бранша
Божидар Петков: С новия Стратегически план няма да скочим 2 метра като останалите, а само метър – къде тогава ни е конкурентоспособността??!
Интервю преди зимата
Божидар Митов: Вдигаме рентите заради инфлацията, сеитбата тепърва ще поскъпва!
Секторът е готов за технологична революция, смята Божидар Петков
Роботизирани линии ще решат проблема с брането на малини
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
No till-технология
Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини