Начало » Новини » Света
09.03.2020 г.

Какви пари са отпуснати от ЕК за откриване на ваксина срещу корона вируса

Решения на ЕК
Какви пари са отпуснати от ЕК за откриване на ваксина срещу корона вируса

След като през януари Европейската комисия публикува покана за представяне на научни предложения за разработването на ваксина, лечението и диагностиката на корона вируса COVID-19, следват нови решения за финансиране на подобни поректи. Първият търг беше на стойност 10 милиона евро плюс допълнителни 37,5 милиона евро за спешно необходими научни изследвания. Това действие е част от координирания отговор на ЕС на заплахата за общественото здраве, свързана с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

С допълнителната сума от програмата „ Хоризонт 2020“ Комисията увеличава до 47,5 милиона евро размера на спешната покана за представяне на предложения, която бе стартирана през януари с цел борба с епидемията от COVID-19 . Това позволи да бъдат избрани 17 проекта, включващи 136 научноизследователски екипа от целия ЕС и извън него, които ще започнат работа по разработването на ваксини, нови лечения, диагностични тестове и медицински системи, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Понастоящем Комисията договаря споразумения за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати. 17-те проекта ще работят върху:

Разработване на нови ваксини. Научните изследвания ще се съсредоточат върху разработването на профилактична ваксина и терапевтична ваксина, които ще бъдат използвани съответно за профилактика и лечение.

Бързи тестове за диагностика на място. Ще бъдат положени по-големи усилия за осигуряване на по-бърза и по-точна диагноза от здравните работници на първа линия, което на свой ред ще намали риска от по-нататъшно разпространение на вируса.

Нови лечения, при които ще бъде възприет двоен подход. Първо, ускоряване на вече започналото разработване на нови лечения (включително терапевтични пептиди, моноклонални антитела и широкоспектърни антивирусни средства) и второ, скрининг и идентифициране на молекули, които биха могли да работят срещу вируса, като се използват усъвършенствани техники за моделиране и изчисление.

Подобряване на епидемиологията и общественото здраве, включително нашата готовност и отговор при епидемии. Тези проекти ще спомогнат за разработването на по-добри системи за наблюдение с цел ефективно предотвратяване и контрол на разпространението на вируса, както и за оценка на социалната динамика.

Ще припомним, че на 30 януари 2020 г. Комисията отправи специална покана за представяне на предложения за подкрепа на научните изследвания в областта на COVID-19 с първоначален бюджет от 10 милиона евро, които бяха мобилизирани от специалния фонд за спешни изследвания на програмата „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и иновации. В рамките на много краткия двуседмичен срок Комисията получи 91 предложения.

Независими експерти извършиха оценката на предложенията за рекордно кратко време. Успоредно с това, благодарение на отличното качество на получените предложения, Комисията мобилизира допълнителни средства, за да подкрепи поголям брой проекти. Кандидатите бяха уведомени на 4 март.

В допълнение средства в размер до 45 милиона евро в рамките на „Хоризонт 2020“ ще подкрепят допълнителни научни изследвания чрез инициативата за иновативни лекарства (IMI), публичночастно партньорство между Комисията и фармацевтичната промишленост. Очаква се фармацевтичната промишленост да се ангажира в подобен мащаб, така че общите инвестиции по ускорената покана, стартирана на 3 март, да достигнат до 90 милиона евро.

Това означава, че общият размер на финансирането за научни изследвания на коронавируса, мобилизирано от „Хоризонт 2020“ и промишлеността чрез IMI, би могъл да достигне почти 140 милиона евро.

Няколко финансирани от ЕС проекта вече допринасят за подготвеността и отговора на избухването на епидемията от COVID-19, като например европейската база данни за вируси GLOBAL (EVAg), проектът PREPARE и участието на Комисията в мрежата „Световно сътрудничество в областта на научните изследвания за готовност при заразни болести“ (GloPID-R).

Какви пари са отпуснати от ЕК за откриване на ваксина срещу корона вируса
8731
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Практика
Резитби в трайните насаждение през вегетацията
В министерството работели приоритетно и за утвърждаването на потенциала за износ на сектора
Розопроизводителите ще получат около 5 милиона лева по коронавирусната мярка
Фермерите трябва да получат средствата до 15 юни
ДФЗ е приел над 28 000 заявления по коронавирусната схема за помощ
С промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство
ЕК подкрепя искането ни за прехвърляне за догодина на неусвоена квота за калкан
Срокът за повечето инструменти изтича на 30 юни
Премахват постепенно временната рамка за държавна помощ вследствие на коронавируса
Увеличението за 2022 година е с 50 на сто
Вдигат бюджета за държавни помощи за фермерите със 150 милиона лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини