Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2020 г.

Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло

Полезно за градинаря
Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло

sinor

Качественият разсад трябва да е здрав, изравнен като големина, с къси междувъзлия и дебело тъмнозелено стъбло. Този ефект се постига само когато за развитието на растенията са осигурени оптимални условия – подходящ субстрат и хранителна среда, добра осветеност, температура и влажност. Анормалното развитие пък е показател за отклонения от тези условия.

Опитът показва, че правилното подхранване на разсада – с какво, кога и как е много важно условие за формиране на здраво и дебело стъбло.

При недостиг на азот стъблата и листата на младите растения имат болезнен вид. В случай, че не стъблата, а листата придобиват виолетов отенък – това е симптом за недостиг на фосфор. Недостигът на калий се отразява в появата на върхово гниене, а при недостатъчни количества калций, магнезий и желязо разсадът страда от хлороза.

По отношение на подхранването на разсадите мнението на специалистите е разделено – една част от тях смятат, че при добро балансиране на хранителните вещества в почвената смес разсадът не се нуждае от допълнително подхранване, а други смятат, че в малки дози поетапно подхранване дава по-добри резултати.

Управление на растежа – методи, инструменти и опит

Развитието на разсада може да бъде управлявано, но е необходима системна и методична работа, като се използват знанията и опита.

Първото подхранване на разсада е времето на поява на първата двойка същински листа. Растенията се нуждаят от комплексно подхранване. Подходящи за целта са: NPK гранулиран тор за разсади, хелатни или течни торове в посочените съотношения. Не трябва да се забравя, че прекомерните дози могат да доведат до ускорено развитие и появата на пригор, а целта е укрепване на растенията. При правилно балансиране на почвената смес това подхранване може да се пропусне.

Второ подхранване – прави се 10-12 дни след първото, а подходящо е използването на суперфосфат (1 супена лъжица на 3 л вода) или друг подходящ фосфорен тор.

Трето подхранване – след 7-10 дни се провежда трети цикъл  и в този период растенията се нуждаят от подхранване с комплексен тор. Цели се   укрепване на стъблото.

Четвърто подхранване – провежда се 10-12 дни след третото и се цели укрепване и развитие на кореновата система. Използват се калиев сулфат или суперфосфат (1 супена лъжица на 10 л вода), а може и равни количества от двата.

Пето подхранване – това подхранване се провежда 10 дни след предходното и се цели стимулиране на кореновата система и формиране на първите съцветия преди – засаждане на постоянно място. Използват се комплексни NPK торове (1 супена лъжица комплексен тор се рзтваря в 10 л вода) и разсадът се полива обилно.

Народни средства за подхранване на разсада от домати

1. Водороден пероксид

Ако се разтворят в 1 л вода 1,5-2 супени лъжици водороден пероксид, тогава ще се получи течност, максимално сходна с дъждовната вода, а за ползата от нея знаем всички – тя е елексир за растенията. Може да се използва не само за разсада от домати, а и за всички останали зеленчукови разсади и цветя.

Водородният пероксид е прекрасно профилактично средство срещу фитофтора – 1 супена лъжица водороден прекис и 40 капки йод за 10 л вода са готов разтвор за пръскане на младите растения.

Водородният пероксид притежава редица полезни свойства:

– дезинфекцира раните по растенията;

– предотвратява гниенето и почиства корените;

– обогатява почвата с кислород;

– повишава имунитета на растенията;

– елиминира разпространението на патогенни бактерии.

2. Дрожди за здрав и силен разсад

Дрождите могат да бъдат прекрасно допълнение към подхранването с водороден пероксид. Един пакет (11г) сухи дрожди и 2 супени лъжици захар се разтварят в 1 л топла вода, престояват 6-7 часа и се разреждат в 10 л вода. Разсадът от домати се поливат обилно. Такова подхранване развива кореновата система на растенията и формира здраво и дебело стъбло.

За подхранване на разсада се използват и други народни средства – яйчни черупки, пепел, лучени люспи, бананови кори и др.

Как да отгледаме доматен разсад с дебело и здраво стъбло
282666
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини