Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.03.2020 г.

Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките

Екологично
Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките

sinor

През последните години любителите на биологичното земеделие стават все повече и много от тях могат да се похвалят със собствени рецепти за растителна защита. По обясними причини подобни „домашни продукти“ е малко вероятно да спасят продукцията при сериозен натиск от болести, но доколкото те се използват по-скоро за профилактика, а не толкова за лечение, трябва да им се обърне необходимото внимание.

Възмущението на екологичната общност за вредата от всевъзможните използвани химични препарати за здравето на хората и околната среда изправя производителите пред трудна задача.

Перспективата да се загуби реколтата поради заболявания на растенията, причинени от фитопатогени определено не е щастлива. Предвид факта, че превенцията е най-доброто лечение, използването на домашни средства с такава цел е възможно да намали заплахата от някои болести.

Фунгицид за домати

Доматите са сред зеленчуковите култури, които най-често са засегнати от различни гъбични заболявания – фитофтора, кафява листна петнистост, сиво гниене, фузарийно увяхване и др. Съставките на домашно приготвените смеси се състоят от нарязани  или смачкани скилидки на една глава чесън, 2 супени лъжици растително масло ( може да бъде рапично или друго), 4 нарязани люти чушки и сок от един лимон.

Самозвани майстори съсипват овощните дървета!

Поставят се в добре затворен стъклен или емайлиран съд, заливат се с вода и престояват 12-24 часа. Прецеждат се добре през марля и се разрежда по една супена лъжица на литър вода. Листата се пръскат от двете страни, особено при променливо време, което провокира развитието на различни патогени. Пръскането на доматите с този разтвор влияе благоприятно и върху узряването на плодовете.

Срещу брашнеста мана

Брашнестата мана при различните култури се причинява от различни видове гъбни патогени. Листата се напетняват хлоротично и се покриват с брашнест налеп от едната или от двете страни. Тя е голямо проклятие, защото може напълно да обезлисти растенията. Напада много култури – домати, краставици, пипер, тикви, тиквички и др.

Рецептата за "домашен фунгицид" е: 4 чаени лъжички хлебна сода, 1 чаена лъжичка течен сапун на 3,5 - 4 литра вода. Двустранно се пръскат листата  не само на поразените участъци, а и всички възприемчиви култури по съседство.

Ябълков оцет

Това е любимо профилактично средство в арсенала на производителите на екологично чисти плодове и зеленчуци. Смята се, че състав от една супена лъжица ябълков оцет на литър вода предотвратява появата на струпясване, късно кафяво и сиво гниене.

Пръска се задължително в началото на деня, защото е възможно да се получи киселинно или слънчево изгаряне. Трябва да се пръска през няколко дни.

Хрян

Отнася се към категорията на „силните“ органични фунгициди. Използват се корените и листата на хряна. Срещу причинителя на кафявото гниене се използва 1 чаена чаша настърган корен или 2,5-3  чаши ситно нарязани листа, които се заливат с 0,5 л вода и престояват 12-24 часа, настойката се прецежда и се разрежда в 2 литра вода.

Нарязан хрян се използва срещу фитопатогенни гъби и бактерии при съхранение на плодове, като се поставя на дъното и на повърхността на касетките. Доказано ефикасно средство е при съхранение на грозде.

Царевично брашно

Може да се използва при начален стадий на поява на брашнеста мана за пръскане на плодни дървета, храсти, рози и тиквови култури.

Необходима е една чаена чаша брашно, което се накисва за едно денонощие в 5 л вода, прецежда се и се пръскат растенията.

Аспирин за защита и стимулиране на растежа

При резки промени на времето аспиринът може да бъде добра и лесна  защита, като една таблетка се стрива и разтваря в 4 чаени чаши вода, добавят се няколко капки сапун и се пръскат растенията на всеки две седмици. Този разтвор е особено ефикасен при пипер и домати.

Салицинът, който се добива от кората на ива е предшественик на аспирина и се счита за мощен растителен хормон. Препоръчва се пръскането с аспирин преди цъфтеж и при съзряване на плодовете. Доматите придобиват наситен цвят което е признак за натрупване на големи количества полезни антиоксидантни вещества – ликопен.

При използването на домашни фунгициди е важно да се спазва основното правило – пръскането да започне в началото на сезона, за да се изпревари развитието на болестите, като част от превантивните мерки.

Голяма част от тези „агрохимични експерименти“ имат своето научно потвърждение.

Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките
225958
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Семейните ферми
Дългият път на домашните храни до пазара
Всички прасета от личните стопанства - под ножа
Постановиха 20-километрова санитарна зона около всички 62 свинекомплекса
Вносът им обаче е скочил двойно за разлика от скромното увеличение при износа
Турция е увеличила броя на домашните животни с 8,6 на сто през 2017 година
Как да закалим домашните растения
Как да разпознаете фалшивите фирми за транспорт на домашни любимци
След откритото в края на октомври огнище на Нюкясълска болест
Изплащат стойността на 4 600 умъртвени заради заболяване домашни птици в Лом
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини