Начало » Новини » Страната
03.03.2020 г.

Трети март е! Поклон пред героите-освободители!

142 години от Освобождението
Трети март е! Поклон пред героите-освободители!

sinor

На 3 март България отбелязва националния си празник, който с подписването на на Санстефанският мирен договор слага край на петвековното турско робство. С договора от Сан Стефано, подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г., се прекратява Руско-турската война от 1877-1878 г. Година по-късно, на 3 март 1879 г., е и първото официално честване на Освобождението на България във Велико Търново, когато Антим I, първият екзарх на Българската екзархия, по онова време председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица" в присъствието на депутати и граждани.

Две години след края на войната, на 3 март 1880 г. в София започва да се празнува Денят на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. И едва от 1888 г. трети март започва да се празнува се като Ден на Освобождението на България от османско владичество.

Скоро след 9 септември 1944 г. обаче този празник е обявен за шовинистичен и чак до 1979 г. не се отбелязва тържествено. Едва през 1978 година, с решение на Политбюро на ЦК на БКП честването му е възстановено по повод 100-годишнината от подписването на Санстефанския договор. От 1979 г. той се отбелязва всяка година на 3 март (но не като официален празник). С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско владичество е обявен за национален празник на републиката ни.

Според договора от Сан Стефано България с малки изключения припокрива картата на Екзархията от 1870 г. В границите влизат Северна България (без Северна Добруджа, която се дава на Румъния), цяла Тракия (без района на Гюмюржина и Одрин) и Македония (без Солун и Халкидическия полуостров). След извоюване на националната независимост се създават още две епархии - Неврокопска и Старозагорска. Общата площ е над 170 000 кв. Км и според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска.

Този договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили, който обаче е ревизиран по време на Берлинския конгрес, открит на 13 юни 1878 г. В него участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция, които разделят България на пет части: Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана. Земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта. Отделно са Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана. Градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Нека днес, 142 години от договора в Сан Стефано, да положим стръкче цвете в памет на хилядите български, руски, финландски, чешки и други европейски герои, дали живота си за българската свобода!

Трети март е! Поклон пред героите-освободители!
10600
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Селекционната програма на Добруджански земеделски институт започва още през 1965 г.
Тритикалето обединява полезните свойства и качества на своите родители – пшеницата и ръжта
Националният празник
България празнува 145 години от Освобождението!
НСИ
България намалява износа на храни и животни за трети страни спрямо 2021 г.
Иновацията от БАСФ за по-добър контрол на септориоза, кафява ръжда, жълта ръжда, брашнеста мана, базично гниене и др.
Ревистар® Флекс с доказано висока ефикасност в България
BASF представи следващо поколение покривни полимери за третиране на семена
БАБХ
Забранени са още 24 тона зеленчуци с пестициди от трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини