Начало » Важно за фермера » Пчеларство
01.03.2020 г.

Поляк сравни печалбите от подправянето на меда с получаваните от кокаина

Явно е експерт и за двата пазара
Поляк сравни печалбите от подправянето на меда с получаваните от кокаина

Производството на пчелен мед в Европейския съюз не успява да задоволи търсенето, а броят на пчелните семейства сеувеличава твърде бавно, коментират от полското електронно издание Wiadomosci Handlowe. Оттам уточняват че положението в страната не се различава от това в ЕС като цяло, а пчелините на професионална основа са твърде малко. Най-големите доставчици на мед за пазара на общността са Полша, Германия и Швеция, но проблемите в бранша водят до мащабен внос, надхвърлящ местното предлагане, най-вече от Украйна и Китай. Мащабите на подправяне на меда обаче също се увеличават.

„В момента 60% от потребявания в ЕС мед идва от трети страни. Макар и да не искаме да го внасяме, нямаме избор, защото държавите в ЕС не произвеждат достатъчни количества вследствие на измирането на пчелите. Причините за това са много – пестициди, намаляване на естествените местообитания и монокултурното земеделие. Ако в даден район се отглежда само рапица, през периода на цъфтеж пчелите имат много храна, а след това губят нейния източник и това води до отслабване на семействата и измиране на пчелите”, обяснява Войчех Янек от компанията Honey Revolution.

По думите му всички вредни за пчелите фактори обуславят явлението „подправяне на меда”, при това в големи мащаби. „Можем да кажем, че подправянето на меда в момента е по-голям бизнес от този с кокаина”, констатира „експертът”, очевидно запознат отблизо с положението и на двата пазара.

Подправянето на меда включва широк диапазон от практики – от начина на получаването му, например подхранването на пчелите със захароза, до добавянето на глюкозо-фруктозни сиропи към вече готовия продукт. Производителите дори печатат невярна информация върху етикетите, например за произхода на продукта.

„В момента медът по рафтовете в магазините се описва като смес от произведен в ЕС и в държави извън общността, но на практика в бурканчетата няма европейски продукт. Това положение трябва да се промени, защото неяснотата около произхода предизвиква притеснения за качеството на продукта у потребителите”, посочва Янек. Той обаче отбелязва, че информираността на потребителите в това отношение се подобрява.

Експерти на полската Главна инспекция за качеството на селскостопанските и хранителните продукти пък отчитат, че медът на местния пазар, който обикновено се внася от Азия, Латинска Америка или други европейски страни, обикновено е по-евтин от произведения в Полша, но и качеството му е по-лошо.А Янек дори е убеден, че медът вече се превръща в луксозен продукт, за който потребителите ще са готови да плащат повече, за да са сигурни, че купуват висококачествена стока.

Поляк сравни печалбите от подправянето на меда с получаваните от кокаина
29376
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини