През миналата година потреблението на свинско месо във Франция намаля, като продажбите на дребно отчетоха спад от 6%, се посочва в последния доклад на базираната в Лондон компания за пазарни проучвания и анализи Kantar, цитиран от електронното издание EuroMeatNews. От компанията отдават спада на поскъпването на свинското, довело и до свиване на преработката на месо с 2%.
Производството на свинско във Франция през 2019 г. обаче е нараснало с 1% спрямо 2018 г., или с 19 хил. тона. Свиването на вътрешното потребление е компенсирано с излишък от износа на фона на силното търсене от Китай заради разпространението на африканската чума по свинете на най-големия пазар на свинско в света. Доставките за чужбина са нараснали с 10%, най-вече благодарение на Китай, макар износът за останалите държави-членки на Европейския съюз също да допринася в значителна степен за положителния резултат.
И през 2020 г. цените на свинското месо ще вървят нагоре
„Силният външен пазар доведе до затягане на предлагането във Франция, но не се стигна до увеличаване на вноса, дори напротив – той намаля с 6% (39 хил. тона). Над половината от него бе осигурен от Испания, но въпреки това остана със 7% под нивата от 2018 г. заради по-добрите възможности, които предлага китайският пазар. По-слабият внос на свежо и замразено свинско определи цялостния спад от 8%. Вносът на наденици обаче е нараснал с 4%, а на испанските – с 12%”, посочи Бетъни Уилкинс, старши анализатор в британския Съвет за развитие на селското стопанство и градинарството.
През 2020 г. се очакват силни производствени резултати, поне докато търсенето на свинско от Китай се задържа на високо ниво. Наскоро подписаните търговски споразумения с Япония и Виетнам обаче също могат да допринесат съществено за увеличанате на производствените резултати.