Начало » Важно за фермера » Животновъдство
17.02.2020 г.

В транжорните към фермите ще се колят повече животни

Промени в наредбата
В транжорните към фермите ще се колят повече животни

sinor

Изискванията при строеж на транжорни към животновъдните ферми се облекчават, като целта е да бъдат намалени финансовите разходи при инвестиции в кланици, които се намират към самите животновъдни обекти. Това предвиждат промените в наредбата за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара, по които до 16 март засегнатите страни трябва да дадат своите предложения, съобщиха от министерството на земеделието.

Самата наредба се прилага за едри и дребни преживни животни, птици (пилета бройлери, водоплаващи, пуйки, щраусовидни и други видове птици), лагоморфни и за свине с изключение на породата източнобалканска свиня.

Новите правила позволяват да бъде увеличен броят на животните, приравнен в единици, които могат да бъдат заклани в кланичния пункт, без да се превишават следните цифри:

- едри и дребни и преживни животни, свине и щраусовидни птици - таванът се вдига от 480 на 960 единици годишно;

- пилета бройлери, водоплаващи птици и пуйки, други видове птици (японски пъдпъдъци, токачки, фазани, яребици) и лагоморфни – от 1 200 на 2 400 единици годишно.

С увеличаването на животните, които могат да бъдат заклани в пункта, ще се подпомогне реализацията на животните от ферми, които разполагат с кланични пунктове, тъй като на годишна база те колят по-малък брой животни от общия брой насочени за клане, се посочва в мотивите към наредбата.

Причината е, че в момента собствениците на тези животновъдни обекти са принудени да продават животните си на по-ниска изкупна цена за килограм.

В наредбата са регламентирани облекчени изисквания към транжорните, които са разположени към кланични пунктове, като е предвидено в този пункт да се разфасова или преработва само месо, добито в него. Самият кланичен пункт не е необходимо да разполага с отделно помещение за транжиране на месо, ако съответно клането и дейностите по обработка на труповете в кланичната зала се извършват в различно време от транжирането на месото, и се предприемат мерки за предотвратяване на замърсяването му.

Прилагането на изискванията на наредбата осигурява по-ниски финансови разходи по отношение на сграден фонд и оборудване, в сравнение с тези за спазване на всички изисквания на Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година за определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход. Така създадената правна норма води до засилване на конкуренцията и създава възможности за навлизане на нови бизнес оператори по хранителната верига, без значителни разходи и при гарантирана проследимост и безопасност на храните.

Корекциите в наредбата са свързани и с усложнената епизоотична обстановка и болестта Африканска чума по свинете, което предизвика затрудненото придвижване и реализиране на свине, в случаите когато животновъдните обекти попадат под зони на ограничения.

С проекта изискването за клане в кланичния пункт на ограничен брой животни не се прилага при поява на заразна болест при съответния вид животни. Тази разпоредба се прилага при следните условия:

1. кланичните пунктове да са разположени на територията на животновъден обект, който се намира в предпазните и надзорните зони за ограничаване разпространението на заразната болест;

2. клането да се извършва при спазване на капацитета и на хигиенните изисквания, определени в наредбата.

Проектът регламентира изискването в кланичните пунктове да се колят само здрави животни от животновъдния обект, на чиято територия е разположен кланичният пункт и на които в най-малко 7 дневен срок преди клането са извършени лабораторни изследвания в акредитирана лаборатория, за съответната заразна болест и резултатите са отрицателни.

Отпадането на ограничението в броя на животните, които могат да бъдат заклани в кланичния пункт при поява на заразна болест при съответния вид животни, ще даде възможност при обявяване на заболяване, в обекта да се заколят всички животни в условия на ограничено движение на живи животни от и до животновъдния обект, поясняват експертите.

В транжорните към фермите ще се колят повече животни
15887
 

Последни материали
Виж
Ударението при помощта е върху иновациите и опазването на околната среда
Подписват първите договори за инвестиции по НПВУ до края на седмицата
Очаква се те да влязат в сила от края на май и дори със задна дата
Съветът на ЕС прие предложени промени от фермерите в ОСП
Отварят прием по мерките за инвестиции и преработка още през юни
Тахов: От края на май ще започне очертаването по Кампания 2024 година
Заместник-министри ще я открият със срещи с производители
Започва информационната кампания по директните плащания в 4 областни града
ДФЗ отчете изпълнението за периода 2014-2020 година
Само през 2023 година са сключени рекордните 3192 договора по ПРСР
Доклад на USDA
Цените на пшеницата избиха нагоре
Свързани материали
Виж
Ще бъдат унищожени откритите общо 4 тона суровини и храни
Спряха дейността на незаконна транжорна за заготовки за дюнери в Плевен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини