Начало » Новини » Страната
10.02.2020 г.

Танева: За 4 години до 2018 г. в земеделието са инвестирани 7,7 млрд. лв.

Информационна кампания
Танева: За 4 години до 2018 г. в земеделието са инвестирани 7,7 млрд. лв.

Снимка: МЗХ

В периода от 2014 до 2018 г. в българското земеделие са инвестирани 7,7 милиарда лева, като годишно вложенията в техника и модернизация  варират между 1,3 и 1,9 млрд. лева, което съставлява 8% от общите инвестиции в икономиката на страната. Това е съобщила министърът на земеделието Десислава Танева при срещата със земеделски производители от Сливенско, проведена в рамките на информационната кампания по директни плащания 2020 г. в Сливен.

Според данните на статистиката през тези 4 години земеделският отрасъл е произвеждал годишно продукция за 7, 8- 8,5 млрд. лв., от които на растениевъдството се падат 68,6%, а на животновъдството – 23,1% и др.

Танева повтори, че в световен мащаб страната ни се нарежда сред едни от най-големите износители на пшеница, царевица, слънчоглед и ечемик, така че сме конкурентни на световните и европейски пазари.

За тази година Танева увери фермерите, че държавното предприятие „Напоителни системи“ ще осигури поливния сезон. „ Няма да има проблем в нито един от регионите на страната по отношение на заявените площи за поливане“, каза още земеделският министър

Министърът представи и интересни данни за развитието на агросектора в област Сливен. За периода 2014-2019 г. европейското и национално подпомагане надхвъря 474,8 млн. лв., което представлява близо 3,2% от цялото подпомагане в страната.

По думите й, селското стопанство в региона има значително по-високо влияние в икономиката на областта, отколкото в национален план. За последните 5 години се отчита 5% ръст на обработваемата земя. В резултат на подпомагането за 4-те години площите със зеленчуци са нараснали с 9%, а при трайните насаждения - с 24%. С около 23% са се увеличили площите със слънчоглед. В областта се намират 48% от заявените общо за страната площи с праскови и нектарни, 9,4% от заявените площи с череши и над 7% от тези с винени лозя.

При животновъдството Сливенска област е сред лидерите в говедовъдството, като там се отглеждат 5 на сто от животните в страната. През 2018 г. тук се отглеждат близо 6% от всички говеда в страната и областта е на второ място по производство на краве мляко.

„За настоящия период имаме 15% ръст на овцете и 56% ръст на козите. За същия период производството на козе мляко в областта се увеличава почти двойно, при овчето мляко с 11%“, подчерта Танева. Тя допълни, че при биволите 5 % от популацията в страната са на територията на област Сливен. Като цяло се отчита ръст от 72 % в броя животни от тази категория и ръст в производството биволското мляко.

„Най-важната цел на информационната кампания е обратната връзка, която имаме със стопаните“, посочи министър Танева. Тя благодари на присъстващите за добрата комуникация през годините.

В срещата са взели участие над 350 земеделски производители. Експерти на министерството са представили подробности по начина на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане в кампанията по Директни плащания. Стопаните бяха запознати и с предстоящите приеми по ПРСР 2014-2020 г., както и новостите в сектор „Животновъдство“.

Танева: За 4 години до 2018 г. в земеделието са инвестирани 7,7 млрд. лв.
7869
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
График за март на информационната кампания за Стратегическия план за земеделието в България за периода 2023-2027 г.
Кампания по Стратегическия план
Новите стандарти за угари и ротация не важат за 2023 г., България ще преговаря с ЕК по санкциите
Важно!
От 20 февруари ще има семинари по ОСП в още 19 града – ето графикът на службата за съвети в земеделието
Необходимо да попитаме!
При 130 нови чиновници в земеделието липсват експерти за информационната кампания по ОСП
Стратетически план
От 6 февруари са в ход информационните срещи за фермерите, но залите за провеждане не са уточнени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини