Начало » Новини » Коментари
10.02.2020 г.

До 1 март ще бъде готов наръчникът за директните плащания 2020

Важно за фермера
До 1 март ще бъде готов наръчникът за директните плащания 2020

sinor

Наръчникът за директните плащания за тазгодишната кампания ще бъде готов и публикуван за нейното начало, което започва на 1 март. Това увериха от министерството на земеделието, припомняйки, че до 17 февруари продължава обсъждането на промените в наредба 3 за прилагане на схемите за директните плащания. Веднага след одобрението им и обнародването в „Държавен вестник“ наръчникът ще бъде разпратен до общинските и областни служби.

Ще припомним, че схемите за подпомагане остават непроменени, като корекции се предвиждат в сроковете за наличността на междинните култури, при доказване на количествата мляко за някои от схемите при животновъдите, а също и при контрола на обвързаната подкрепа за зеленчуците.

Като надекларирани ще се приемат всички площи за подпомагане по схемата за обвързана подкрепа, където се установи култура, различна от домати, пипер и краставици - оранжерийно производство, моркови, зеле, дини и пъпеши.

Проблемът със схемите за източване на обвързаната подкрепа при зеленчуците предизвиква въвеждането и на нови слоене, по които фонд „Земеделие“ ще налага санкции, съобщиха от ведомството. Субсидии няма да се изплащат за всички за площи, които незаконно са опожарявани и това е доказано от властите в периода до 9 юни, когато приключва кампанията по директните плащания.

Наказания ще има и за разоравани постоянно затревени площи, намиращи се в защитени зони в Натура 2000, което се установи при проверките. Инспекциите ще се извършват автоматично през системата.

В новия наръчник се дава и точно определение на агротехническо мероприятие, според което те представляват съвкупност от технологични операции и дейности, съобразени с биологичните изискванията на вида и сорта, съобразени с района и технологията на отглеждане и включващи спазване на оптимални срокове и норми на сеитба и засаждане, навременно извършване на обработка на почвата в реда и междуредията, торене, напояване, провеждане на растителнозащитни мероприятия за опазване от болести, неприятели и плевели и вписани в дневниците за проведени агротехнически мероприятия и за растителна защита.“.

Ще припомним, че средствата се изплащат за допустима площ в стопанството от минимум 5 декара и минимален размер на парцела от 1 дка. Земеделските площи, които се подпомагат, са обработваеми земи, постоянно затревени площи и трайни насаждения, върху които се извършва земеделска дейност, т.е. да се произвежда земеделска продукция, да се извършва паша или да се поддържат в състояние, което ги прави подходящи за обработване или паша, за да бъдат допустими за подпомагане.

Освен това земите под угар са допустими за подпомагане, когато върху тях е извършена най-малко една почвена обработка (изораване или дисковане) до 31 май на годината на кандидатстване и максималната височина на тревостоя не надхвърля 0.5 м.

Постоянно затревените площи са допустими за подпомагане, когато на тях има не повече от 100 броя дървета и/или храсти на хектар с височина над 0.5 м. (за орлова папрат, чемерика, айлант, къпина, клек, хвойна и аморфа – независимо от височината), които са с мозаечно разположение;

разпръснато разположените на тях сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени заемат не повече от 10 % от общата площ, след изключване на компактните (над 100 кв. м.) неподходящи за подпомагане площи;

постоянните пасища се използват за паша, като при заявяването им в ИСАК се следи за гъстота от минимум 0.15 ЖЕ/ха;

ливадите за косене се поддържат с максимален тревостой от 0.7 м във всеки момент на годината;

на постоянно затревените площи, поддържани в състояние, позволяващо извършване на паша или косене, е извършена минимална земеделска дейност, съгласно Наредбата за критериите за допустимост на земеделските площи и в същото време максималният тревостой във всеки момент от годината не трябва да надхвърля 0.35 м.

Трайните насаждения са допустими за подпомагане, когато:

най-малко 70 % от растенията в парцела след изключване на недопустимите части, са живи (неизсъхнали);

почвената повърхност в междуредията се поддържа с подходящи обработки или косене според прилаганите системи (угарна, чимово-мулчирна, мулчирна или ливадно зачимяване).

Земеделските площи, с които се кандидатства, трябва да бъдат на разположение на кандидата, което се проверява в специализиран софтуер за наличие на регистрирано валидно правно основание.

При попълването на заявлението за подпомагане на земеделските стопани ще бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите грешки, които могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Важно е кандидатът да прегледа много внимателно евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението с цел минимизиране и избягване на пропуски.

От изключителна важност е земеделският стопанин да се запознае подробно със съдържанието на заявлението, което подписва. Много съществено е да не пропусне да заяви участие по всички схеми, за които отговаря на условията за подпомагане. Ако е пропуснато да се заяви участие по някоя от схемите след това по нея няма да му бъде отпусната субсидия. Затова е препоръчително земеделският стопанин да обърне изключително внимание на частта от заявлението, в която отбелязва схемите, за които кандидатства за подпомагане

И тази година фермерите ще имат възможност за електронно подаване на документи.

Според промените в наредба 3, която предстои да бъде одобрена, е записано, че Разплащателната агенция създава и поддържа Система за електронни услуги (СЕУ), чиято функция е свързана с:

1. Предоставяне на възможност на кандидатите за подпомагане за получаване на информация със справочна цел, в т.ч. географска, финансова и друга извлечена от базите данни на системите на ДФЗ-РА.

2. Осигуряване на възможност за електронно подаване на заявления за подпомагане по схемите и мерките, администрирани от ДФЗ- РА.

3. Осигуряване на среда за комуникация и обмен на документи и информация между кандидатите за подпомагане и ДФЗ-РА.

4. Осигуряване на свързаност с регистрите от държавната администрация.

5. Предоставяне на информация в публичната  и персоналната част на системата, съгласно приложимото законодателство.

Достъпът до СЕУ от  кандидатите за подпомагане по схемите и мерките, прилагани от ДФЗ-РА се извършва след предварителна регистрация.

До 1 март ще бъде готов наръчникът за директните плащания 2020
30204
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини