Начало » Новини » Коментари
14.01.2020 г.

Проекти за занаяти с над 10 точки имат шанс за одобрение до 14 февруари

Фонд Земеделие
Проекти за занаяти с над 10 точки имат шанс за одобрение до 14 февруари

sinor

След като през април 2019 г. предишното ръководство на фонд „Земеделие“ обяви предварителния ранкинг на проектите по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности”, одобрението блокира и за пореден път трябваше да се приложи извънреден план за действие, чиито графици бяха отложени за 2020 г.

Ще припомним, че по тази подмярка бяха обявени три отделни процедури – за проекти за производство, за услуги и за занаяти. В тази връзка Синор.бг зададе въпроси за крайните срокове за одобрение, необходими за кандидатите, подготвили проектите си преди повече от година. От фонда отговориха, че по разпореждане на изпълнителния директор на фонда Васил Грудев е изготвен график за приключване на процедурите за одобрение на подадените проекти и по трите направления. Първият срок е 14 февруари и се отнася за проектите, депозирани за инвестиции в занаятите.

Ще припомним, че и по трите процедури са подадени общо 770 проектни предложения, от които едва 464 попадат в обхвата на предвидения бюджет – известно е, че се допускат субсидии в размер на 130 % от разполагаемия бюджет, затова и в трите направления ще има наддоговаряне.

В най-напреднал етап от подготовката са проектите за инвестиции, насочени към развитие на занаятите, които трябва да бъдат одобрени най-късно до 14 февруари, съобщиха от фонда.

Бюджетът в това направление е левовата равностойност на 3 млн. евро (или 5 867 400 лв.). По време на приема са депозирани 29 заявления за малко над 3 млн. евро (6 026 013 лв.). Размерът на общите разходи по тези проекти е 12 216 618,64 лв., от които 6 026 013,51 лв. е заявената безвъзмездната финансова помощ.

И понеже исканията надхвърлят бюджета, при оценката комисията е допуснала 25 проекта, получили не по-малко от 10 точки по критериите за оценка.

Към настоящия момент е извършена проверка за липси на документи или други неясноти по същите 25 проекта, като през ИСУН 2020 са изпратени уведомления за отстраняване на липсите към 21 кандидата.

След като се получат отговори от кандидатите, ще се приложат следващите проверки по критериите за допустимост, основателност на заявените за подпомагане разходи и оценка на икономическата жизнеспособност на представения бизнес план. Всичко това ще приключи точно след месец – на 14 февруари.

След приключване на оценката за административното съответствие и допустимост за преминалите я успешно проектни предложения предстои извършване на техническата и финансова оценка. При нея оценителната комисия извършва класиране на проектните предложения според получените при оценката точки в низходящ ред. След класирането на проектните предложения предстои изготвяне на оценителен доклад, като след утвърждаването му от изпълнителен директор, одобрените кандидати ще бъдат поканени за подписване на административен договор.

Екатерина Стоилова

Проекти за занаяти с над 10 точки имат шанс за одобрение до 14 февруари
10677
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Половината проекти се оказаха прикрити къщи за гости
ДФЗ оряза заявленията по мярката за занаяти като кисели краставици
Решения на Министерския съвет
Габровският музей Етъра вече е с регионално значение
Фонд Земеделие
Проектите за занаяти по подмярка 6.4.1. с набрани 10 точки, покриват 96,13% от бюджета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини