Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2019 г.

Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари

Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари

Сливата е традиционен за българското овощарство вид. Тя спада към ботаническото семейство Розоцветни (Rosaceae), където е обособено подсемейството на сливовите (костилковите) видове (Prunoideae). От стопанска гледна точка отглежданите сортове са разграничени като унгарски, ренклоди и жълти (яйчни) сливи. В градините на нашата територия преобладават унгарските сливи. Плодовете им са едри и овални. Плодът е разделен от плитка вдлъбнатина, наричана коремен шев. Кожицата е синя, понякога с червеникав оттенък. По нея в зависимост от сорта има по-плътен или по-рехав восъчен налеп. Месото е зеленикаво или златистожълто. Пребладава сладкият вкус. Костилката е отделена или прилепнала към плодовото месо. Дърветата се различават по растежна сила. Например при Кюстендилска синя, която е най-известна в овощарството у нас, дърветата се отличават с висок ръст, а короната може да достигне големи размери. Други известни сортове са Троянска, Габровска и Стринава. Най-известният чуждестранен сорт е Стенлей.

Ренклодите имат плодове със сферични или леки яйцевидни очертания. По едрина често превъзхождат плодовете на представителите от унгарската група. На цвят са златисти, зелени или виолетови. Месото е сочно, сладко и доста плътно. Костилката е прилепнала или отделена от него. Най-известни ренклоди са Алтанова, Едра зелена и Виолетова.

Жълтите сливи варират силно по големина и вкусови качества. Това е така, защото представителите на групата нямат близко родство. При най-едрите плодовете надхвърлят 30 г. Месото е сочно и при консумативна зрялост преобладава сладкият вкус. Костилката не се отделя добре.

Какво трябва да знаем за крушата

Изследванията показват, че плодовете на ренклодите съдържат повече захароза, киселини, пектин, целулоза и вода, но общото количество захари е по-малко. Те са по-богати на минералните съставки желязо, калий, калций, магнезий и фосфор. Съдържанието на сухото вещество и захарите е най-високо при Кюстендилска синя слива.

В зависимост от сортовия състав и надморската височина на градините сроковете на узряване варират от края на юли до началото на октомври. Това е важно при планирането на новите насаждения най-вече за организирането на беритбата и оползотворяването на реколтата.

Подборът на сортовия състав е от значение и за опрашването, защото отделните сортове цъфтят в различно време през пролетта. Според изследвания в нашата страна цъфтежът на почти всички средно- и късноцъфтящи сортове се припокрива добре и това осигурява взаимно опрашване. По-голямо внимание заслужават представителите на сортовете с ранен цъфтеж, които трябва да бъдат засаждани в обособени части на градината.

Предимство на късноцъфтящите и някои от средноцъфтящите сортове е студоустойчивостта по време на покоя и повратните пролетни мразове.

Подходящи за сливопроизводство са места с добра проветривост, открити за слънцето и с добър почвен дренаж. Слоят на карбонатите в почвата не трябва да е високо разположен. В миналото сливата е била културен вид в предпланините на Стара планина при надморска височина 500 – 700 м. Днес при поливен режим сливови градини могат да бъдат създавани и в равнинни райони.

При производството на посадъчен материал все още предпочитана е джанковата подложка от семенно потомство на клонове жълти джанки. Тя осигурява добре развита коренова система, върху която културният сорт дава заложените качества. Известни са и други подложки в зависимост вида на насажденията, предвидената агротехника и особеностите на терена.

Важно условие при избора на сортове е устойчивостта към стопански значими болести като: сливова шарка, ранно и късно кафяво гниене, червени листни петна и др.. Най-рапространеният в насажденията у нас сорт Стенлей се отличава с толерантност към вируса на шарката. Дори и при инфекция на дърветата плодовете запазват търговския си вид и вкусови качества, не окапват, както тези на Кюстендилска синя, или процентът на окапване е малък.

През последните години в страната започнаха да навлизат и сортове, селекционирани в съседна Сърбия. Такива са: Чачанска найболя и Чачанска лепотица. Името на двата сорта идва от гр. Чачак, където е разположен Научно-изследователският център по овощарство и лозарство.

Плодовете на Чачанска найболя са много едри – средно около 42 г. Кожицата е тъмносиня, с восъчен налеп. Общото съдържанието на захар е 8,24% при киселини 1,03%. Отлично понасят превоз.

Плодовете на Чачанска лепотица също са едри – средно около 36 г. Кожицата е тънка, еластична и тъмносиня с обилен налеп. Общото съдържание на захари е 7,97% при 1,17% киселини.

Технологичните качества на плодовете от двата сорта дават възможност за преработка, например сушене, и варене на ракия.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”,

София

Какво трябва да знаят за сливата професионалисти и любители овощари
28393
 

Последни материали
Виж
Очертава са жътвената кампания да подрани с начало до десетина дни
В Сърбия очакват до 4 тона слънчоглед от хектар
Общо 12 животни вече са мъртви, включително 4 с бита слаба ваксина
Огнище на антракс бе потвърдено във Франция
Също и срокове по 3 точки при подаване на заявления за подпомагане на площ и животни
Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Свързани материали
Виж
Предстои практичен семинар за резитба в сливова овощна градина
Нови сортове овошки на Института по овощарство - Пловдив
При пропуски в растителната защита болестите не прощават!
Резитби
Свободно растящата корона за сливовите дръвчета
Къде да засадим слива
Финансиране
Асоциацията на потребителите пусна жалба срещу сливането на Сосиете Женерал Експресбанк и Банка ДСК
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини