Начало » Новини » Света
13.11.2019 г.

Bayer предлага на фермерите да плащат за семената според получените добиви

Bayer предлага на фермерите да плащат за семената според получените добиви

Компаниите, произвеждащи семена и средства за растителна защита, могат да се споразумеят с фермерите заплащането за този тип продукти да зависи от получените добиви, като постиженията в областта на цифровите технологии правят създаването на подобен модел на взаимоотношения напълно реален, твърди Лиъм Кондън, член на Управителния съвет на Bayer и президент на подразделението Crop Science, цитиран от електронното издание Financial Express. Компанията вече разработва такъв модел, давайки своите препоръки и гарантирайки крайния резултат. Ако реколтата е по-слаба, фермерите получават отстъпка за стойността на закупените от тях семена, но ако надхвърли очакванията, Bayer получава своя дял от прираста. „Изпробваме този модел в САЩ – на практика поемаме част от риска”, обяснява Кондън.

Жечо Мурзов поема управлението на Байер Кроп Сайанс за България

Върху добивите влияят генетичните характеристики на посадъчния материал, както и редица фактори като съдържанието на почвата, органичните вещества, наличието на полезните микроби, влажността, температурата, хранителните вещества и мерките за растителна защита. Постиженията в областта на изчислителните и комуникационните технологии позволяват събирането и обработването на данни, подавани от датчици, които са монтирани върху селскостопанските машини. С подходящите програми компютрите могат да анализират тези данни и да разработят дори индивидуални селскостопански планове. Същевременно събраната информация помага заоценяването на производителността на различните сортове семена.

„На път сме към края на 2019 г. да получим данни от 90 млн. акра по целия свят, използвайки цифрови инструменти за селското стопанство”, коментира по този повод Сам Итингтън, старши научен сътрудник в Climate Corporation, която стана част от Bayer с придобиването на Monsanto през 2018 г. Въз основа на данните за времето и почвите, от 2009 г. Climate Corp разработва модел, прогнозиращ ефективността на отделните хибриди царевица. През миналата година той е тестван на 20 хил. акра, принадлежащи на американски производител на царевица. Хибридите, препоръчани от използвалите модела консултанти, са дали с 6 бушела (152,4 килограма – бел. ред.) по-голям добив от акър, отколкото избраните от фермера. През тази година в експеримента са се включили 17 фермери, отглеждащи царевица върху общо 100 хил. акра в 3 щата от американския Среден Запад, като препоръчаните по модела хибриди са осигурили по 9 бушела (228,6 килограма) по-високи добиви от акър.

Bayer предлага на фермерите да плащат за семената според получените добиви
11445
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини