Начало » Новини » Коментари
05.11.2019 г.

Точно преди новата ОСП „Ню Йорк таймс“ разкрива схема за точене на евросубсидии от олигарси

Търговски войни на много фронтове
Точно преди новата ОСП „Ню Йорк таймс“ разкрива схема за точене на евросубсидии от олигарси

sinor

Разследване на „Ню Йорк Таймс“, проведено през 2019 г. в девет европейски държави, разкрива "система за източване на европейски субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на Европейския съюз и е изкривена от корупция и своеволия". Данни от разследването беше разпространено от медиите в Брюксел вчера, в момент, когато институциите работят активно по бъдещото подпомагане на държавите в ЕС.

В репортерското проучване се припомня, че всяка година блокът от 28 държави изплаща 65 милиарда долара субсидии за земеделските стопанства, предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да съхранят селските общности. "Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в няколко мощни и свързани с властта олигарси. Премиерът на Чешката република е събрал само миналата година десетки милиони долари субсидии, голяма част от които са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България, пише американското издание", се посочва в разследването, цитирано и от почти всички български медии.

„Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа - някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа , въпреки че цялата система е обвита в тайнственост.

Според авторите на изследването европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавало промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им. Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държави-членки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент“, се посочва в статията.

Авторите смятат, че със законопроекта за земеделските плащания, подготвян тази година, акцентът в Брюксел не бил върху премахването на корупцията или затягането на контрола. Вместо това, законодателите се стремят да дадат на националните лидери повече правомощия как да харчат пари - заради възраженията на вътрешните одитори.

Изданието посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни.

Описва се ситуацията и в България, „където субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейска селскостопанска субсидия в страната се оказва в ръцете на около 100 предприятия. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно в страната беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и го очаква съдебен процес“, се посочва още в статията на „Ню Йорк таймс“.

Точно преди новата ОСП „Ню Йорк таймс“ разкрива схема за точене на евросубсидии от олигарси
17928
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Какво се случва в Европа
Европрокурори дават на съд хърватски фермер, източил 800 хил. евро с фалшив проект
Единствени в ЕС ни правят проверки върху половината от посевите
От 4 453-те схемаджии цели сто имали наглостта да „доказват” реколта с фалшиви фактури
Протестно писмо
И производителите на лук сигнализират срещу схемите за източване на евросредства
Втори браншови сигнал за фалшиво нормотворчество
Схемата с биозайци отваря врати за корупция и точене на европари с пасищата, сигнализират браншовици
3800 кг месо са иззети, след акция на БАБХ в Стара Загора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини